Sanayi Üssü Bursa, Yazılım Sektörüyle Nefes Alabilir" - Son Dakika
Yerel

Sanayi Üssü Bursa, Yazılım Sektörüyle Nefes Alabilir"

Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, "sanayi üssü" Bursa'nın yeterince çevresel kirliliğe maruz kaldığını belirterek, "Ekolojik dengeyi bir an için sanayide de bir ekolojik denge olarak düşünecek olursak; bu kadar kirli sanayinin içine yazılım gibi temiz sanayileri de eklerseniz bu da sanayinin kendi içindeki bir ekolojik dengesidir" dedi.

01.04.2015 11:05

HALUK YÜKSEL - Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, "sanayi üssü" Bursa'nın yeterince çevresel kirliliğe maruz kaldığını belirterek, "Ekolojik dengeyi bir an için sanayide de bir ekolojik denge olarak düşünecek olursak; bu kadar kirli sanayinin içine yazılım gibi temiz sanayileri de eklerseniz bu da sanayinin kendi içindeki bir ekolojik dengesidir" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilişim Konseyi Başkanı da olan Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılım ile üretilen ürünlerin dünyanın en pahalı ürünü olduğuna dikkati çekti.

Akın, akıllı bir cep telefonunun fiyatının 10'da 9'unun yazılımdan kaynaklandığını anlatarak, "Bugün 80-100 gram ağırlığındaki bir cep telefonunun ortalama fiyatı, bin dolarlar mertebesinde. Bunun plastik ve demirden yapılan kısmının 80-90 gramlık kısmının maliyeti 100 dolar, geri kalan 900 dolar yazılımdan oluşuyor. Demek ki 90 gramı, bin dolara yazılım sayesinde satabiliyorsun" diye konuştu.

Ekonominin geleceğini bilişim ve yazılımın belirleyeceğini vurgulayan Akın, Bursa'da uzun süredir dillendirdikleri "Yazılım Vadisi Projesi"nin aslında bir sembol olduğunu, yazılımcıların daha fazla olduğu bir kümelenmeyi başarabilmeleri halinde kentin önünün açılacağını dile getirdi.

Akın, otomotiv, tekstil ve makine endüstrisinin ürettiği ürünlerin içine daha fazla teknoloji ve katma değer katmak için yazılıma ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Yani bizim makine üreticimiz daha düne kadar 20-30 bin avroya sattığı bir tezgahı, kesim makinesini çok daha pahalıya satabilme imkanına kavuşuyor" değerlendirmesine bulundu.

"Yerli bir otomobil olacaksa..."

Yazılımın otomotiv için de çok önemli olduğunu anlatan Akın, şöyle devam etti:

"Sadece kaportayı alıp monte eden bir otomotiv sanayine ya da yan sanayiyle, sürekli plastik, metal parçaları basan bir yan sanayiyle bu iş olmuyor. Hala yerli yerli otomobil üretmekten bahsediyoruz değil mi? Halbuki biz acayip otomobiller üretiyoruz. O yerli otomobilin neresini üreteceksiniz? Kaporta üretmek artık çok bilinen bir şey. Demek ki yerli bir otomobil olacaksa, o otomobilde yazılım, elektronik yüzde kaç olacak? Buna bakmamız lazım. Ne kadar daha fazla yazılım ve içinde elektronik olan bir otomobil üretebilirsek o yerli otomobilin katma değeri o kadar yüksek olacaktır."

"Sanayinin içindeki ekolojik denge"

Akın, yazılımın çevre yönünden de çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Bursa'nın sanayi profiline değinen Akın, şunları kaydetti:

"Bugün 18 tane sanayi bölgesi olan bir kentten bahsediyoruz. Artık yeterince kirli bir kentte yaşıyoruz zaten. Şimdi yeni sanayi bölgelerinin açılması, benzer şekilde evet üretmek, yaşamak, işsizliği önlemek zorundayız. Bunlara hiçbir itirazım yok. Tabii ki bunların hepsi olacak, olmak da zorunda. Bu sanayi bölgeleri kurulurken, arıtmaları vesaireleri falan da en iyi şekilde mutlaka kurulacaktır ama bir de ekolojik denge dediğimiz bir şey var. Ekolojik dengeyi bir an için sanayide de bir ekolojik denge olarak düşünecek olursak; bu kadar kirli sanayinin içine yazılım gibi temiz sanayileri de eklerseniz bu da sanayinin içindeki bir ekolojik dengesidir."

"Neden Türkiye'de böyle bir şirket yok?"

Bilişim sektöründe çalışanların yüzde 99'unun beyaz yakalı olduğunu belirten Akın, yazılım sektöründe üretilen bir ürünün katma değerinin sanayiye göre 8 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Akın, şöyle konuştu:

" Microsoft, Google, Facebook, son yılların trend olmuş yazılım firmalarına baktığınız zaman, bunların Apple gibi 700 milyar dolara ulaşan kendi değerleri var. Neden Türkiye'de böyle bir şirket yok? Bu sorunun cevabını vermemiz lazım. 700 milyar dolardan vazgeçtim ama niye 7 milyar dolar değeri olan bir yazılım şirketi Türkiye'de olmasın? Neden 1 milyar dolar değeri olan bir şirketimiz olmasın? Bunları oluşturmamız, dünyaya ihracat yapabilmemiz lazım. Yani Bursa'da ürettiğimizi sadece Türkiye'nin başka yerlerine değil, bizim dünyaya ihracat yapabiliyor olmamız lazım. Türkiye'nin geleceği, kurtuluşu burada."

Akın, Türkiye'de son yıllarda Ar-Ge'nin daha fazla konuşulur ve teşvik edilir hale geldiğini ancak daha fazlasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Buna karşın akılların hep makinelerde, tekstil ve otomotivde olduğunu dile getiren Akın, "O kısır döngüden bir türlü kurtulamıyoruz. O çünkü bugünün sıcak parası. Birazcık yarına doğru hareket etsek... O işleri de yükseltmekten, karlı hale getirmekten bahsediyorum" ifadesini kullandı.

Sanayicilere çapraz fuar ziyaretleri yapmaları konusunda önerilerde de bulunan Akın, "Bütün sanayicileri Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT'e götürelim, Hong Kong'a elektronik fuarına götürelim hatta bütün yazılımcıları da makine fuarına götürelim; önerim bu" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sanayi Üssü Bursa, Yazılım Sektörüyle Nefes Alabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement