Sarp Sınır Kapısı'ndaki Yoğunluk - Son Dakika
Ekonomi

Sarp Sınır Kapısı'ndaki Yoğunluk

Sarp Sınır Kapısı\'ndaki Yoğunluk

DKİB Başkanı Gürdoğan: "Sarp Kapısı’nın giriş ve çıkışlarında var olan eksikliklerden dolayı Türk tır şoförler, tır parklarına çekiliyor ve onlara büyük cezai müeyyideler uygulanıyor.

24.09.2014 13:41

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'nin Kafkaslar'a açılan kapısı olan Sarp Kapısı'ndaki yoğunluk ve sorunlara dikkati çekerek, Muratlı Kapısı'nın bir an önce açılmasını istedi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Sarp Kapısı'nın fiziki yetersizliğinden dolayı gerek Rusya'ya gerekse Türk Cumhuriyetleri'ne giden tırların büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, sorunların çözümü için destek istedi.

Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafından 16 tırın aynı anda geçebildiğini ancak Türk tarafında ise sadece 4 tırın geçebildiğini ifade eden Gürdoğan, Türkiye'de yolcu geçiş ortalamasının en yüksek olduğu Sarp Sınır Kapısı'nda yolcu geçişleri ile tır araç geçişlerinin aynı güzergahtan olması, free shopların da aynı alan içinde bulunmasının, tır-taksi trafiğinin ayrılmamasının trafikte büyük karmaşaya neden olduğunu savundu.

Gürdoğan, sınır kapısından geçecek bir tırda herhangi bir evrak eksikliği olduğu zaman o tırın sürücüsünün gerekli evrakı düzenleyebilmek için saatlerce zaman harcayabildiğine işaret ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Orada bir park alanı olmadığı için arkasındaki bütün tırlar da beklemek zorunda kaldığı için trafik yoğunluğu daha da artmakta. Yeni Bakanımıza bu sıkıntıları anlattığımızda 'sorunları bildiğini ve buradaki kaosun bir an önce ortadan kaldırılması' gerektiğini söyledi. Gürcistan tarafında özellikle turizm mevsiminde tırların Batum içinden geçmesini istemedikleri için tır geçişlerini sınırlı alıyorlar, yani  24 saat esasına göre çalıştırmıyorlar. Dolayısıyla mesai saatlerinde tır geçişi kötü görüntü verdiği gerekçesiyle tır geçişlerine izin vermiyorlar. Sarp Kapısı'nın giriş ve çıkışlarında var olan eksikliklerden dolayı Türk tır şoförler, tır parklarına çekiliyor ve onlara büyük cezai müeyyideler uygulanıyor. Bütün bu sorunlar Muratlı Kapısı'nın bir an önce tamamlanarak açılmasında aciliyet arz ediyor."

Muratlı Kapısı'nın açılarak ticaretin bu kapıya yönlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Gürdoğan, "Orta yoğunluktaki Sarp Kapısı'nın free shoplarının ve diğer birimlerin üst kata çıkarılarak istimlak alanı içindeki yeni yere kaydırılması, yeniden bir planlamayla bu kapının sıkıntılarının giderilmesi büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Gürdoğan, Sarp Kapısı'ndan kimlik kartı ile geçişlerin de suistimal edildiğini ve Türk imajını zedeleyici boyutlara ulaşan sonuçlar doğurduğunu savunarak, bu durumun yetkililerce yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sarp Sınır Kapısı'ndaki Yoğunluk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement