Savaşta Kadın Olmak" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Savaşta Kadın Olmak" Konferansı

TRT1 İyi Fikir Programı sunucusu ve sanatçı Züleyha Ortak, savaşın mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi.

21.11.2015 18:54

TRT1 İyi Fikir Programı sunucusu ve sanatçı Züleyha Ortak, savaşın mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi.

Ortak, Milli Eğitimciler Birliği Derneği'nce (MEB-DER) Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Savaşta Kadın Olmak" konferansında yaptığı konuşmada, Reyhanlı ve Kilis'teki Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplara bir çocuğun yarasını sarabilmek, gönlüne dokunabilmek ve feryadını duyup, hissedebilmek için gittiklerini söyledi.

Savaşın hiçbir zaman bitmeyeceğine dikkati çeken Ortak, "Savaşsız bir dünyanın tasavvur etmek mümkün değil. Dünyanın kuruluşundan bu yana var olan bir şey. Bizim yapmamamız gereken tek şey, birbirimize sıkı sıkı sarılmak. Şunu artık kabullenmeliyiz. 'Biz göndereceğiz, kapılar açılacak ve gidecekler', yok böyle bir şey. Onlar bizim içimizdeler. Biraz empati kurmak gerekiyor. Biraz merhamet, şefkat gerekiyor" diye konuştu.

"Savaşın mağduru kadınlar ve çocuklar"

Züleyha Ortak, kadın bedeninin her yerde sömürüldüğünü vurgulayarak, "Her yerde sömürülen bir kadın bedeni varken bari böyle bir acı içerisinden bir istismar çıkarmasınlar. Bu İstanbul'da daha fazla" dedi.

Bir annenin evladına ekmek götürebilmek için her şeyi yapmaya göze aldığını belirten Ortak, şöyle konuştu:

"İşte bu her şeyden kastımız bu kadın istismarcılarının kadınların da bir şekilde maruz kaldığı ortam içerisinde bulunması. Bizim toplum olarak buna fırsat vermememiz gerekiyor. Buna ne dinimiz ne örf ve adetimiz ne geleneklerimiz nede insanlığımız, vicdanlarımız hiç biri el vermiyor. Bizim daha çok fazla bunda özverili olup bunları daha dikkate almamız gerekiyor bir takım şeyleri. Evet sevelim, sayalım, destekte bulunalım ama paylaşmayı da unutmayalım. Bilelim ki bizler paylaştıkça bir takım şeyler çoğalacak. Savaşın mağduru kadınlar ve çocuklar. Bunu defaatle de söylemeye devam edeceğiz. Çünkü, çocuklar ki masum bedenler, konuşamıyorlar ve gözleriyle ifade ediyorlar bir takım şeyleri. Kadınlar da ya utangaçlığından ya da buradaki dil bilmezliğinden hiçbir şeylerini anlatamıyorlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Savaşta Kadın Olmak' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement