Sebzeye Don ve Sel Zammı (2) - Son Dakika
Güncel

Sebzeye Don ve Sel Zammı (2)

Sebzeye Don ve Sel Zammı (2)

Fırtına ÜRETİCİYİ VURDU Antalya'da önce don ardından fırtına ve sağanak yağışın vurduğu sebze ve meyve üreticisi yüzde 100 fiyat artışının kendilerine hiç yansımadığını söyledi.

15.01.2015 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırtına ÜRETİCİYİ VURDU

Antalya'da önce don ardından fırtına ve sağanak yağışın vurduğu sebze ve meyve üreticisi yüzde 100 fiyat artışının kendilerine hiç yansımadığını söyledi. Antalya'da örtüaltı sebze ve meyve üreticisini önce don ardından fırtına ve sağanak yağış vurdu. Antalya genelinde başta narenciyenin merkezi Kumluca, Finike, Demre olmak üzere Aksu ilçesine bağlı önemli üretim noktaları Karaçalı, Kemerağzı, Solak, Kumköy, Dumanlar, Boztepe, Aşağıkocayatak'ta birçok sera alanı sular altında kaldı. Sebze, meyve ve çiçek üretim alanları büyük zarar gördüğü fırtına ve sağanağın ardından sular çekildi ama geriye yağmurun bıraktığı çamur, fırtınanın yıktığı seralar kaldı.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi. Örtüaltı sebze ve meyve üretiminde sezona 'altın yıl' beklentisiyle başladıklarını kaydeden Alp, "Ama çocuk erken ölüm yaptı. Rusya'da yüzde 60 devalüasyonun ardından domates 2 TL, 2.5 TL'ye giderken 1.2 TL'ye kadar düştü" dedi.

Don, fırtına ve sağanak yağışın ardından fiyatlarda yukarıya doğru hareket olmamasına rağmen sebze ve meyve fiyatları üzerinden spekülasyon yapıldığını savunan Oda Başkanı Alp, "Soğuk geldi, fırtına geldi, İstanbul'da Ankara'da Bursa'da fiyatlar 5 TL, 6 TL. Ama benim çiftçimin daha cebine 1 TL'si bile girmiş değil" diye konuştu.

Meteorolojinin günler öncesinden yaptığı soğuk, fırtına, şiddetli yağmur uyarısının Antalya dışı pazarlarda komisyoncuların mal stoku yapmasına neden olduğunu belirten Nazif Alp, o beklenen meteorolojik koşullar oluştuktan sonra stoktaki mallarının hava şartları bahane edilerek fiyatlarının yükseltildiğini iddia etti. Antalya'dan bir ürün İstanbul'a giderken 4 el değiştirdiğini belirten Alp, "Ben domates 5 TL olsun istemiyorum. Tüketiciyi öldürelim mi? Fiyat istikrarı olsun" dedi.

SERALAR 2 AYDA DÜZELİR

Nazif Alp, şiddetli yağışın yerle bir ettiği bir seranın yeniden ürün verebilir bir hale gelmesi için en az iki ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak Şubat ayı sonunda seraların yeniden ürün verebilir hale geleceğini dile getiren Alp, "Hal böyleyken devletten iki istemiz var. Önce çiftçinin borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Bununla birlikte 2B arazileri taksitleri var, ödememiz gereken. Vadeleri 6 yıldı bunun ötelenmesini, 10 yıl süreye uzatılmasını istiyoruz" diye konuştu.

DERE YATAĞINDAKİ SERALAR SU ALTINDA

Antalya'nın kent merkezinde Güzelbağ Mahallesi'ndeki seralar su altında kaldı. Yağmurun üzerinden iki gün geçmesine rağmen Düden Çayı ve bağlı yollarında küçük derelerin yoğun yağmur sonrası taşması üzerine bölgedeki yüzlerce dönüm sera hala sular altında bulunuyor. Bölgedeki üreticilerden Halil Oku, itfaiye, belediye gibi birçok kurumu aradıklarını ancak iki gündür hiç kimsenin gelmediğini söyledi. Lahana ve çeşitli sebze türleri üretimi yaptığını belirten Oku, birçok seraya girmenin imkansız olduğunu, birçoğunda da ürünleri sular içinde büyük zorluklarla toplamaya çalıştıklarını anlattı. Dere yatağı kenarındaki seralar biriken sular ise vatandaşların kendi imkanlarıyla boşaltılmaya çalışılıyor, ancak göle dönüşen birçok serada ürünler dahi gözükmüyor. Diğer yandan dere yatağından taşmaya devam eden sel suları nedeniyle bölgedeki çok sayıda yoldan ulaşım sağlanamıyor. - Kumluca

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sebzeye Don ve Sel Zammı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement