Şehitlik Kaidesine Otomobil Çarptı - Son Dakika
Yerel

Şehitlik Kaidesine Otomobil Çarptı

Şehitlik Kaidesine Otomobil Çarptı

Çanakkale’de, Dardanos mevkiinde bulunan Hasan Mevsuf Şehitliğinin girişinde bulunan kaide, bir otomobilin çarpması sonucu yıkıldı.

04.08.2015 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'de, Dardanos mevkiinde bulunan Hasan Mevsuf Şehitliğinin girişinde bulunan kaide, bir otomobilin çarpması sonucu yıkıldı. Kaidenin onarımı için çalışma başlatıldı.

Eski Çanakkale- İzmir yolu üzerindeki Kepez Beldesi yakınlarında Dardanos mevkiinde bulunan Hasan Mevsuf Şehitliği girişindeki kaideye önceki gece bir otomobil çarptı. Maddi hasarlı kazada, şehitliğin 1957 yılında yapılan kaidesi tamamen yıkıldı. Vatandaşlar, konuyu sosyal medyaya taşıyınca, kaidenin onarımı ile ilgili çalışma başlatıldı. İl Kültür Müdürlüğü, kaidenin üzerindeki yazıları sökerek muhafaza altına aldı. Belediyenin, yıkıntıları kaldırmasının ardından bölge temizlenecek. Yeni yapılacak kaideye aynı yazılar monte edilecek.

HASAN MEVSUF ŞEHİTLİĞİ

Dardanos Mevkiinde bulunan Hasan Mevsuf Şehitliğinde, 18 Mart 1915 Günü İtilaf Devletleri donanmasının giriştiği boğaz harekatında İngiliz gemilerinin açtığı ateş ile şehit düşen Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan, Gözetleme Subayı Teğmen Mehmet Mevsuf, Telefoncu 3 er (İsmail, Mustafa, Mehmet) ve subay namzedi Halim olmak üzere toplam 6 Şehit yatıyor. Şehitliğin hemen girişinde sol tarafta sırasıyla Telefoncu Er Mustafa, Telefoncu Er İsmail, Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan'ın, sağ tafta sırasıyla Zabit Namzedi Halim, Telefoncu Er Mehmet, Teğmen Mevsuf'un mezarları bulunuyor. Şehitliğe, Batarya Komutanı Üstegmen Hasan ve Gözetleme Subayı Teğmen Mevsuf'un hatıralarına saygı için ikisinin ismi birden verilmiş. En son Aralık 2003'de onarılan şehitlik 2010 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Şehitliğe girmeden Asfalt yol üzerinde, kazada yıkılan ve üzerinde '18 Mart 1915 Hasan - Mevsuf Şehitliği' yazan kaidenin yanı sıra bir de mermer levha bulunuyor. Mermer Levhada; "YOLCU; 22 düşman harp gemisinin zorladığı Çanakkale Boğazı Türk azmi karşısında geçilemedi. O gün (18 Mart 1915) Türk zaferinin üstün başarısını, bu topçu bataryası göstermiştir. Burada o gün yurdu için savaşırken şehitlik mertebesine yükselen Batarya komutanı Üsteğmen Hasan ile Takım komutanı Teğmen Mevsuf ve dört eri yatmaktadır. Ruhları şad olsun" yazıyor. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehitlik Kaidesine Otomobil Çarptı - Son Dakika


Advertisement