Sempozyumda Teknik Mola: İznik - Son Dakika
Güncel

Sempozyumda Teknik Mola: İznik

V. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu'nda davetli sanatçılar İznik'te nefes aldı.

26.05.2015 11:31

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü Gölcük Vizyon 2023 'V. Uluslararası Seramik Sempozyumu' kapsamında İznik'e teknik gezi düzenlendi. Geziye Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, Onursal sanatçılar; Prof. Türker Özdoğan, Prof. Mustafa Tunçalp, davetli sanatçılar; Melike Özcan, Ashley Howard, Ömer Görkem, Mohamed El Abd,Serkan Gönenç,Johanna Rytköla ve Emre Kantar katıldı.

İstikametimiz, dünyaca ünlü seramik ve çininin üretim merkezi olan, Ayasofya Müzesi, Roma tiyatrosu, I.Murat Hamamı, Süleyman Paşa Medresesi, Yeşil Camisi ile 43.426 kişinin ikamet ettiği Bursa'nın İznik ilçesi.
İlçenin girişinde 'Zeytin Cenneti İznik'e Hoş geldiniz' pankartı bizi karşılıyor. İznik'e gelmişken meşhur köftesini yemeden gitmek olur mu? Tabii ki olmaz. Bizde İznik'in meşhur köftecisine oturuyor ve lezzetini doyasıya çıkarıyoruz. Yemekten sonra İznik çinisini ve İznik çevresinin kültür ve sanat değerlerini tanıtmak, mevcut potansiyeli harekete geçirmek, geleneksel İznik çini sanatı ile ilgili var olan ve elde edilecek bilgileri bir sistem çerçevesinde eğitim ve öğretimle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuş olan İznik Vakfı'na gidildi ve sanatçılar burada incelemelerde bulundu. İznik Vakfı'nın içerinde yer alan dev ayna önünde fotoğraf çekilen sanatçılar keyifli anlar yaşadı. Sonraki durağımız Rumeli fatihi olarak bilinen Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından 1332 yılında yaptırılmış olan Süleyman Paşa Medresesi. Medresede çini ve seramik yapan on sanat atölyesi teker teker ziyaret edildi. Bu atölyelerde geleneksel tarzda İznik çinileri ve seramikleri hem üretiliyor hem de satılıyor. Ayrıca bilinen en eski Osmanlı Medresesi olan yapının, onarılarak İznik'in 'İlk Çiniciler Çarşısı' olarak turizmin hizmetine sunulduğunu da öğreniyoruz. Bir sonraki durağımız İznik Mavi Çini Sanat Evi. Burası Türkiye' deki en büyük çini üretim merkezlerinden birisi.İçerisinde çok kıymetli eserler üretilmiş ve Türkiye ve Dünya'ya sunulmuştur. Ardından Candarlı Halil Hayreddin Paşa tarafından 1378 tarihinde yaptırılan Yeşil Camii' ye geçiyoruz. Caminin iç-dış yüzeyinin mermerlerle kaplanması ve mihraptaki zengin taş işçiliği de davetli sanatçılarda büyüleyici etki yarattı. Son olarak Nilüfer Hatun Çini Çarşısı'nı da ziyaret edip alışveriş yaparak İznik gezimizi tamamlıyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sempozyumda Teknik Mola: İznik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement