Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de Anıldı

Azerbaycanlı ünlü mutasavvıf ve eğitimci Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de düzenlenen etkinlikle anıldı.

05.12.2014 18:35  Güncelleme: 19:09

Azerbaycanlı ünlü mutasavvıf ve eğitimci Seyyid Yahya Şirvani (Bakuvi), Bakü'de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği'nin (UKİD) ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, TİKA Bakü Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, UKID Başkanı Musa Serdar Çelebi, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği müşavirleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

"Azerbaycan'dan dünyaya doğan güneş" isimli etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Mustafa Tatçı, Şirvani'nin "Vird-i Settar" isimli eseriyle ilgili bilgi verdi ve daha sonra bu eserdeki zikirlerden uyarlanan ilahiler dinlenildi.

TİKA Bakü Koordinatörü Polat, yaptığı konuşmada, Şirvani'nin tüm Türk dünyasının değeri olduğunu ve bu değerin gelecek nesillere anlatılması gerektiğini belirtti.

Polat, Şirvani, Yunus Emre, Mevlana gibi şahsiyetlerle ruhlarını ayakta tutmayı başarabildikleri takdirde, ekonomik ve siyasi sıkıntıların aşılmasında yeni kapıların açılacağını ifade etti.

UKID Başkanı Çelebi ise, Şirvani'nin Azerbaycan ve Türkiye düşünce dünyasına yaptığı hizmetlerden bahsederek, 2013'ün UNESCO tarafından Seyyid Yahya Bakuvi Yılı ilan edildiğini hatırlattı.

Çelebi, Şirvani ekolünün bugün bile Ortadoğu, Anadolu ve Orta Asya'da devam ettirildiğini ve yaşatıldığını belirterek, bu ekolün şefkatli, cesaretli, cömert, ilim ve haya sahibi olmayı, en önemlisi de sevgiyi öğrettiğini vurguladı.

Etkinlik, Türkiye'den gelen akademisyenler Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Prof. Dr. Ahmet Öğke, Doç.Dr. Semih Ceyhan'ın katıldığı sempozyum ve ardından tasavvuf musikisi dinletisiyle son buldu.

"Azerbaycan'ın ve Kafkasların Mevlanası" olarak nitelendirilen ve İslam'da mezhepler arası kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü Seyyid Yahya Şirvani Bakuvi, Halveti tarikatında "Pir-i Sani" (tarikatın ikinci kurucusu) olarak biliniyor. 1464 tarihinde Bakü'de vefat eden Şirvani'nin tasavvufla ilgili çok sayıda eseri bulunuyor. - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seyyid Yahya Şirvani, Bakü'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement