Sığır Balıkçılının Sığırları Takip Sırrı - Son Dakika
Güncel

Sığır Balıkçılının Sığırları Takip Sırrı

Sığır Balıkçılının Sığırları Takip Sırrı

Türkiye'nin bir çok bölgesinde yoğun olarak bulunan Balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü olmasına rağmen, genellikle böcek ve sürüngenlerle beslenen sığır balıkçılı (Bubulcus ibis), yaşamını sürdürmek için büyükbaş hayvanları gün boyu takip etmek zorunda.

20.07.2016 12:03

Türkiye'nin bir çok bölgesinde yoğun olarak bulunan Balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü olmasına rağmen, genellikle böcek ve sürüngenlerle beslenen sığır balıkçılı (Bubulcus ibis), yaşamını sürdürmek için büyükbaş hayvanları gün boyu takip etmek zorunda. Büyükbaş hayvanlardan ürkerek kaçan küçük sürüngenler ve böcekler sığır balıkçılı kuşlarına yem oluyor.

Dünyadaki 52 balıkçıl türünden biri olan sığır balıkçılı kimi zaman bataklıklar kimi zaman da sulak tarlalarda bulunuyor. Ancak bu kuşlar, zamanlarının büyük bölümünü sudan uzak kuru bölgelerde geçiriyor. Yerleşim yerlerine de sıkça yaklaşan bu kuşlar, diğer balıkçıllardan farklı olarak çoğunlukla kuru otlu habitatlarda bulunuyor. Sığır balıkçılı Türkiye'de yıl boyu sıkça görülen ve üreyen türler arasında yer ediniyor.

BESLENMEK İÇİN SIĞIRLARI TAKİP EDİYORLAR

Türkiye'de çok iyi bir popülasyonu bulunan sığır balıkçılı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Dicle ve Fırat nehirleri kıyısında yaşamını sürdürüyor. Genellikle sulak arazilere yakın çayırlarda otlanan büyükbaş hayvanları takip eden, sığır sürüleriyle beraber gezen, hatta onların bacaklarının arasında sürekli dolanan bu sevimli kuşlar, büyükbaş hayvanların otlanırken ürküttüğü sürüngen ve böcekleri kolluyor. Sığırlardan korkup kaçan böcek ve sürüngenler sığır balıkçılına av oluyor.

BALIKÇIL BİR KUŞ AMA BALIK YEMİYOR

Büyükbaş hayvan sürüleri hangi yöne gidiyorsa sığır balıkçılı da aynı yöne gidiyor ve bu takip sürekli devam ediyor. Sığır balıkçılı, kimi uzmanlara göre balıkçıl bir kuş türü olmasına rağmen balık yemeyen türünün tek örneği olma özelliğinin taşıyor. Kimi uzmanlar ise, bu sevimli kuşların balık bulamadıkları için balık yemediğini varsayıyor. Ama gerçek olan şu ki, bu kuşlar karınlarını doyurmak için gün boyu büyükbaş hayvanların peşinden koşturuyor.

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sığır Balıkçılının Sığırları Takip Sırrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement