Siirt Barosu'ndan "İstinaf Kanunu" Eğitim Semineri - Son Dakika
Yerel

Siirt Barosu'ndan "İstinaf Kanunu" Eğitim Semineri

Siirt Barosu\'ndan "İstinaf Kanunu" Eğitim Semineri

Siirt Barosu, önümüzdeki ay içerisinde yürürlüğe girecek olan ’İstinaf Mahkemeleri Kanunu’nu ele alan eğitim semineri düzenledi.

19.06.2016 14:07

Siirt Barosu, önümüzdeki ay içerisinde yürürlüğe girecek olan 'İstinaf Mahkemeleri Kanunu'nu ele alan eğitim semineri düzenledi.

Avukat ve yargı mensuplarının katılımıyla bir otel salonunda iki oturum şeklinde düzenlenen eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan Siirt Barosu Başkanı Av. Mehmet Cemal Acar, baro olarak eğitim seminerlerine ağırlık verdiklerini, 20 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan kanun ile ilgili olarak Şanlıurfa Barosu'nun ardından eğitim semineri düzenleyen ikinci baro olduklarını söyledi. Bu mahkemelerle ilgili kanunun 2005 yılında yürürlüğe girdiğini ancak bazı belirsizlikler nedeniyle ertelendiğini belirten Baro Başkanı Acar, "Bölge adliye mahkemeleri 20 Temmuz'da faaliyete girecek. Bu mahkemelerin faaliyete girmesi ile birlikte mahkeme kararları önce bu mahkemelere gidecek. Belirli kriterlere kadar olanları buradan onaylanıp kesinleşecek. Bu kriterlerin üstünde olanlar ise yine Yargıtay'a temyize gönderilecek. Ülkemizde şu ana kadar 7 tane istinaf mahkemesi kuruldu. İstinaflar daha çok federal yapılı devletlerde uygulanan bir sistemdir. Bu mahkemeler 2005 yılında hem ceza kanunu ve hem medeni kanunun yürürlüğe girmesi ile sistemimizde var olan yapılardır. Ancak faaliyetlere geçmeleri ertelendi. Bunun nedeni de var olan bazı belirsizliklerdir. İki dereceliden üç dereceliye geçiş nasıl olacak? Bu yargılama süresini uzatacak mı? Yoksa daha kaliteli bir yargımı ortaya koyacak? Bu sorular daha net değil. İstinaf yerine Türkiye de 20 bin hakim ve savcıyı aktif olarak atarsınız. İlk derece mahkemelerinde kaliteli bir yargılama sunarsınız. Onun yerine Yargıtay da daire sayılarını arttırıp, içtihadı birleştirme kurulunu da aktif hale getirirseniz Türkiye de hiç yargı sorunu kalmaz. Burada ilginç bir şey var. Türkiye de belki 30 yıldır içtihadı birleştirme kurulu toplanmış değil. Yargıtay'dan beklenen bu kurulu toplamasıdır" dedi.

İki oturum halinde düzenlenen eğitim seminerinin ilk bölümünde Prof. Dr. A.Caner Yenidünya ve Doç.Dr. Can Canpolat 'Ceza Muhakemelerinde Kanun Yolları ve İstinaf' konusunu ele aldı. Seminerin ikinci bölümün de ise Av. Ender Dedeağaç 'Hukuk Muhakemesi ve Hukuk Mahkemesinde istinaf' konusunu anlattı.

Seminerin sonunda katılımcıların soruları cevaplandırıldı. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Siirt Barosu'ndan 'İstinaf Kanunu' Eğitim Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement