Sismik Araştırma Hem Maden Araması Yapan Cihaz - Son Dakika
Güncel

Sismik Araştırma Hem Maden Araması Yapan Cihaz

Sismik Araştırma Hem Maden Araması Yapan Cihaz

Bursa'da açılan fuarda Türk mühendisleri tarafından yapılan 'Mobil Sismik Sarsıcı' sergileniyor.

20.11.2014 11:52

Bursa'da açılan fuarda Türk mühendisleri tarafından yapılan 'Mobil Sismik Sarsıcı' sergileniyor. Yaklaşık 1 yıllık çalışma sonrası ortaya çıkarılan ürünün göndereceği sinyallerle hem sismik araştırma yapılabileceği, hem de hangi katmanda hangi madenin olduğunun saptanabileceği bildirildi.

Bursa Hilton Otel'de açılan Automotive Testing Show & Expo'ya katılan BİAS Mühendislik, tamamı Türk mühendisler tarafından ortaya konulan Mobil Sismik Sarsıcı'nın similasyon görüntüleri ile katılımcıları bilgilendiriyor. Yaklaşık 1 yıl üzerinde çalışılan proje 1 ay önce tamamlanarak, bir örneği kullanılmak üzere Kandilli Rasathanesi'ne verildi. Proje hakkında bilgi veren BİAS Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Gürol İpek, uygulamanın geniş bir içeriğe sahip olduğunu söyledi. İpek şu bilgileri verdi:

"Bu iki açıdan kullanılabiliyor. Biri sismik, diğeri maden tetkik ve arama işlemlerinde kullanılabilecek bir ürün. Uygulamada ise toprağa belli frekans kuvvet uygulayıp, 2 kilometre aşağı inip, yukarı dalganının geri dönüşü bekleniyor. Dönerken katmanlardan geçişlerin profilleri var. Ona bakarak hem depreme göre zeminin dayanımına bakılabiliyor, hem de hangi katmanda hangi maden var bu tespit edilebiliyor. Bu proje Türkiye'de ilk ve önemi büyük. Deprem araştırmalarında toprak yapısını incelemek isteyen üniversiteler bunu kullanabilir. Maden Tetkik Arama, TPAO gibi kurumlar bunun daha büyük versiyonunu kullanabilirler. ABD'de bunun örnekleri var ama yaptığımız bu çalışma stratejik bir ürün."

Toprak yapısını inceleyen şirketlerin Mobil Sismik Sarsıcı'yı alabileceklerini söyleyen İpek, ürünün bedelinin yaklaşık 2 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sismik Araştırma Hem Maden Araması Yapan Cihaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement