Soma'daki maden faciası - Manisa Barosu Başkanı Balkız - Son Dakika
Güncel

Soma'daki maden faciası - Manisa Barosu Başkanı Balkız

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'daki maden faciasına ilişkin bilirkişi raporunun dosyaya intikal ettiğini, soruşturmanın genişletildiğini ve bazı kişilerin gözaltı işlemi uygulanarak sorguya alındığını söyledi.

19.09.2014 22:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'daki maden faciasına ilişkin bilirkişi raporunun dosyaya intikal ettiğini, soruşturmanın genişletildiğini ve bazı kişilerin gözaltı işlemi uygulanarak sorguya alındığını söyledi.

Balkız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilirkişi raporunun 18 Eylül'de Cumhuriyet Savcılığı soruşturma dosyasına girdiğini belirtti.

Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, kriminal bilirkişiler ile 17 Temmuz tarihinde Soma Eynez Maden Ocağı'nda bir keşif gerçekleştirildiğini ifade eden Balkız, şu bilgileri verdi:

"Dün iki aylık sürenin dolmasıyla bilirkişi raporu dosyaya intikal etti ve bugün itibariyla da dosyadaki veriler bulgular ve bilgiler doğrultusunda cumhuriyet savcılığımız soruşturmayı genişletme kararı almış, bazı kişiler şüpheli sıfatıyla gözaltı işlemi uygulanarak sorguya alınmıştır. Şu an itibarıyla 5 kişilik öncü grup ifade veriyorlar."

-Rapor 126 sayfa

Bilirkişi raporunun 126 sayfa olduğunu ve henüz kendisine ulaşmadığını kaydeden Zeynel Balkız, "Bana ulaşan bilgiye göre raporda Türkiye Kömür işletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü ve işletme müdürlüğünün de sorumluluğunun olduğu iddia edilmiştir, bilirkişi raporuna geçmiştir. Bu aşamada Soma'daki ELİ görevlilerinin gözaltı ve sorgulama işlemiyle soruşturma şu anda sürmektedir" dedi.

Soruşturmanın başlangıcında özel bir şirket işletse de devletin, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ve kontrol görevi yapan TKİ'nin sorumlu olması ve sorumluluğunun bulunması gerektiği yönünde görüş belirttiklerini dile getiren Balkız, "Oradaki arkadaşlarımın intikal ettirdiği bilgiye göre yetkililerin sorumlu olduğu bilirkişi raporuyla da iddia edilmektedir. Bunu önemli bir görüşme görüyoruz raporla ilgii bütün itiraz haklarımızı saklı tutuyoruz" diye konuştu.

- Ramazan Doğru

Ramazan Doğru'nun Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin Genel Müdürü olduğunu hatırlatan Zeynel Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yönetim kurulu kararıyla sadece kendisinin buradan sorumlu olduğuna ilişkin iddia ve belge cumhuriyet savcılığına sunulmuştu. Ramazan Doğru da sorguda bu belgeyi kabul etmemişti. Kendisinin imzasıyla yapılan kriminal inceleme sonucu yönetim kurulu toplantısında her türlü sorumluluğu kabul etitğine dair imzalandığı belge ve imza incelemesi olumsuz sonuçlanmış, imzanın Ramazan Doğru'ya ait olmadığı bilirkişi raporuyla belgelenmiştir. Dolayısıyla burada şirketin patronu ve diğer yönetcilerinin sorumluluklarının da aynen devam ettiği, bunun da yeni araştırmalara konu olabileceği hukukçuların malumudur. Bu imzanın Ramazan Doğru'nun eli, mahsulü olmadığının ortaya çıkmasından sonra şirketin, tüm holdingin yönetim kurulu başkanının da sorumlu olması gerektiğini düşünüyoruz ve savcılığa verdiğimiz iki dilekçede bunu belirtmiştik."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki maden faciası - Manisa Barosu Başkanı Balkız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement