Sorumlu Tüketin!" Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Sorumlu Tüketin!" Kampanyası

Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisi, kampanyayı eylülden itibaren İsveç ve Hollanda'nın İstanbul başkonsolosluklarının işbirliğiyle Türkiye'de de uygulamaya başlayacak.

13.08.2014 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisi, göçmen işçilere dikkati çekmek amacıyla başlattığı "Buy Responsibly/Sorumlu Tüketin" kampanyasını, eylülden itibaren Türkiye'de de uygulayacak.

IOM Türkiye Ofisi'nden yapılan açıklamada, çiftliklerde, şantiyelerde, balıkçı teknelerinde, tekstil fabrikalarında, gıda işleme tesislerinde çalışmaya zorlanan göçmen işçilere dikkati çekmek amacıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkede "Buy Responsibly/Sorumlu Tüketin" kampanyası başlatıldığı belirtildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, dünya çapında yaklaşık 20,9 milyon erkek, kadın ve çocuğun, yoksulluk ve göç gibi nedenlerle ailelerinden ve evlerinden uzakta zorla çalıştırıldığı, bunların yüzde 44'ünü göçmenlerin oluşturduğu kaydedilen açıklamada, bu sayının çok daha yüksek olduğunun düşünüldüğü aktarıldı.

Çocuk ve yetişkinleri kölelik benzeri koşullarda çalıştıranların, yılda yaklaşık 150 milyar dolar haksız kazanç sağladığı vurgulanan açıklamada, dünyada savunmasız göçmenler ve insan ticareti mağdurlarının insani yaşam haklarını ve hürriyetlerini savunan IOM'un, bu amaçla "Sorumlu Tüketin!" kampanyasını hayata geçirdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"IOM'un hedefi, insanların emeklerinin sömürülmesini, zorla çalıştırılmalarını önlemek ve her gün satın alınan ürünlerin üretiminde zorla çalıştırılan göçmenlere dikkati çekmek. Kampanyayı tanıtmak için Ekim 2009'dan beri, Brüksel, Viyana, Lahey ve Varşova'da çeşitli etkinlikler düzenleyen IOM'un şimdiki durağı Türkiye. Cenevre'de 1951'de kurulan, insancıl ve düzenli göçü teşvik etmeyi kendisine ilke edinen örgüt, eylül ayından itibaren 'Sorumlu Tüketin!' kampanyasını İsveç ve Hollanda'nın İstanbul başkonsolosluklarının işbirliğiyle Türkiye'de de uygulamaya başlayacak."

"İşgücü sömürüsünü durdurabiliriz"

Kampanya kapsamında Türkiye'deki televizyon ve radyo kanallarında kamu spotları yayımlanacağı, konuyla ilgilenen herkesin "www.sorumlutuketin.org" sitesinden kampanyaya erişebileceği belirtilen açıklamada, tüketicilere şu çağrıda bulundu:

"Toplumda sesini duyuramayan hassas grupların, insan saygınlığını ve insan haklarını elbirliği ile teşvik etmek için siz de 'www.sorumlutuketin.org' adresinden bize katılın. Hepimiz, tüketici olarak, insan ticaretini ve işgücü sömürüsünü durdurabiliriz. Sorumlu bir şekilde tükettiğimizde; yediğimiz yemekleri ve satın aldığımız malları üretenlerin hayatında fark yaratabiliriz. Etik bir tutum içerisinde üretildiğinden emin olduğumuz ürünleri, bilinçli olarak seçerek satın alabiliriz ve bu ürünlerin nasıl ve kimler tarafından yapıldığı hakkında bilgi talep edebiliriz. Yerel alışveriş merkezinizden bir ürün seçtiğinizde, bu ürünün üretilme şeklini desteklemiş oluyorsunuz. Söz konusu ürün birilerinin zorla çalıştırılmasının bir ürünü ise zorla çalıştırmaya dayalı bu şirketin bu tutumuna devam etmesini teşvik etmiş oluyorsunuz. Ancak birçok mağaza müdürü, mallarının kökeni hakkında bilgi vermez. Bunun birçok nedeni olabilir ama bunun en önemli sebep sizin sormuyor olmanızdır." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sorumlu Tüketin!' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement