Srebrenitsalı Annelerin Türkiye Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Srebrenitsalı Annelerin Türkiye Ziyareti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun destekleriyle İstanbul'u ziyaret eden Srebrenitsalı anneler, unutamayacakları bir gezi geçirdiklerini söyledi.

04.09.2014 14:35  Güncelleme: 14:48

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun destekleriyle İstanbul'u ziyaret eden Srebrenitsalı anneler, "unutamayacakları bir gezi" geçirdiklerini söyledi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, İstanbul'dan döndükten sonra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezi fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve Başbakan Davutoğlu'nun Srebrenitsa annelerine verdiği desteği anlattı.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay'ın, görevine başladıktan sonra derneklerini ziyaret ettiğini söyleyen Subaşiç, "Sohbet esnasında kendisine dışişleri bakanı olduğu dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğümüzü ve bu görüşmede 'Davutoğlu'nun bize nasıl yardım edebileceğini' sorduğunu söyledim. Biz o dönemde de kendisine Türkiye ile bağlarımızı daha da güçlendirmek istediğimizi ve bu kapsamda bazı Srebrenitsa annelerinin İstanbul'u ziyaret etmesinin sağlanabileceğini iletmiştik. Büyükelçi ile görüştükten üç gün sonra Davutoğlu'nun bizler için 40 uçak bileti temin ettiği bilgisi geldi'' ifadesini kullandı.

Subaşiç, uçak biletlerinin 20'sinin Srebrenitsalı anneler 20'sinin ise çocukları için kullanılacağını kaydederek, bu kapsamda iki tur düzenlediklerini ve ilk turda 11 anne ve 11 çocuğun İstanbul'u ziyaret ettiğini söyledi.

"Gezimiz unutulmazdı" diyen Subaşiç, şunları kaydetti:

"Bize küçük bir vapur temin edilmişti. Yaklaşık dört saat boyunca boğaz turu yapma imkanımız oldu. Daha sonra akşam yemeğine gittik, burada Türkiye'deki birçok belediyeden yetkililer de bizimle birlikteydi. Bizi tanıdıkları için mutlu olduklarını ifade ettiler. İstanbul'da bulunduğumuz sürece kalacağımız yerde ayarlanmış, bize bir minibüs tahsis edilmişti. Ziyaretimiz kapsamında Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni de gezdik. Hem çocuklar hem anneleri için harika bir deneyim oldu. Çocuklar her şeyin fotoğrafını çekti. Ne zaman 'hadi çıkalım' desek, çocuklar çıkmak istemiyordu."

- Çocuklara burs imkanı

Ziyaretleri kapsamında Beykoz'u da ziyaret ettiklerini ve burada üst düzey bazı yetkililerle bir araya geldiklerini kaydeden Subaşiç, "Görüştüğümüz bu kimseler bizlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun selamlarını ilettiler. Hatta bazıları çocuklarımız için burs verme teklifinde dahi bulundu'' diye konuştu.

Subaşiç, İstanbul ziyaretleri kapsamında ayrıca Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner'i ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nı da ziyaret ettiklerini kaydetti.

Ziyareti organize eden Büyükelçi Erginay'a, Başbakan Davutoğlu'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Subaşiç, "Biz onlar için dua ediyoruz. Türkiye bugün çok güçlü bir ülke ve biz ona sırtımızı yaslayabiliriz" diye konuştu.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkan Yardımcısı Kada Hotiç de göstermiş oldukları misafirperverlik nedeniyle herkese teşekkür ederek, ''Türkiye'den sık sık ziyaret teklifi alıyoruz. Ziyaretimiz esnasında bir arzumu yetkililerle paylaşmıştım. Türkiye'nin de yardımıyla, bir gün Bosna Hersek de 'küçük Türkiye' olsun'' diyerek, sözlerini tamamladı.

Muhabir: Kayhan Gül, Amina Zorniç

Yayınlayan: Atakan Çelik

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Srebrenitsalı Annelerin Türkiye Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement