Sudan Cumhuriyeti Yatırım Bakanı Konya'da - Son Dakika
Yerel

Sudan Cumhuriyeti Yatırım Bakanı Konya'da

Sudan Cumhuriyeti Yatırım Bakanı Konya\'da

Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer, MÜSİAD Konya Şubesi’nin daveti üzerine gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Konya’ya geldi.

04.04.2014 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer, MÜSİAD Konya Şubesi'nin daveti üzerine gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya geldi.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek ve MÜSİAD heyeti ile birlikte Konya programında ilk olarak Konya Valisi Muammer Erol'u makamında ziyaret eden Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer burada Valilik şeref defterini imzaladı.

Konuk Bakan burada Konya Valisi Muammer Erol'la Konya'da ticari işbirliği imkanları konusunda görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette Vali Muammer Erol, günün anısına Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer'a hediye takdim etti.

Konuk Bakan Valilik ziyaretinin ardından Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'ü makamında ziyaret etti. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ve Yönetim Kurulu üyelerinin de iştirak ettiği ziyarette Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Erkuş ve Hasan Yılmaz ile Meclis Başkan Yardımcısı Servet Kahveci de hazır bulundu.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Dünya ticaret hacminde Müslüman ülkelerin ticareti yüzde 18 seviyesindedir. Petrol ve doğalgazı çıkarırsak bu oran yüzde 8'e inmektedir. İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretini yetersiz görmekteyiz. Bunun aramızdaki iletişim eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. İslam ülkeleri ABD ve Avrupa yerine kendi aralarında ticaretlerini artırırlarsa birçok İslam ülkesi ekonomik sıkıntılarından kurtulacaktır. Müslüman ülkelerin ticaretlerini kendi aralarında yapmaları zorunluluktur. Ziyaret vesilesi ile Konya ve Sudan arasında gelişecek olan ilişkilerin ticari işbirliğine de yansıyacağına inanıyoruz. Manevi anlamda İslam kardeşliğimiz olan Sudan ile ekonomik alanda da işbirliğinin gelişmesi için Konya Ticaret Odası olarak her türlü göreve hazırız" dedi.

Konya'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer, "Türkiye ile Sudan arasında ekonomik olarak ilişkilerimizi daha iyi seviyelere getirmek istiyoruz. Türkiye son dönemde bölgesinde büyük bir güç oldu. Türkiye'nin bu büyüklüğünden faydalanmak istiyoruz. Türkiye'nin gösterdiği ekonomik atılım içerisinde dikkati çeken şehirlerden birinin de Konya'nın olduğunu görmekteyiz. Bu açıdan Konya ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek için Bakanlık olarak her türlü işbirliğine hazırız. Konya'yla ticari bağlantılarımızı kuvvetlendirmek amacıyla Konya ziyaretimizi gerçekleştirdik. Ziyaret vesilesi ile Konya ile ticari işbirliğini geliştirecek adımları atmak istiyoruz" diye konuştu.

Heyet daha sonra Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammed Uğur Kaleli'yi ziyaret etti. KTB Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, "Bugün itibariyle 7 milyar olan dünya nüfusunu doyurmakta yetersiz kalan dünya 2020 yılında 8,5 milyara ulaşacak nüfusu nasıl doyuracaktır? Bunun için verimi arttıracak teknolojiye ve güvene dayalı işbirliklerine ihtiyacımız vardır. Tarım ve tarımsal ticaret günümüzde artık yerel olmaktan çıkıp uluslararası boyut kazanmıştır. Değişen ve gelişen dünya ticaretinde bilgi, teknoloji, pazar ortaklıkları ve iş birlikleri olmadan sürdürülebilir bir ticaret ve gelir elde etmek zorlaşmaktadır. Avrupa, Afrika, Asya ve Kafkaslara olan yakınlığı ve ekonomik ilişkileri ile Türkiye bölgesinde önemli bir ülkedir. Bizler ve sizler ülkelerimizin potansiyellerini değerlendirerek, ortak yatırımlar ve ticaret yaparak ülkelerimizi güçlü kılmalıyız. Tarım, hayvancılık ve gıda işletmelerinin gelişme ve dış pazara açılma potansiyeli ve isteği oldukça yüksek olan Konya, KTB Borsa Konya Elektronik Platformu ile de tarımsal ticarette uluslararası önemli bir merkez olacaktır" ifadelerini kullandı.

Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer da tarım alanında ülkesinde önemli ihtiyaçların bulunduğunu belirterek, "Konya'nın tarım deneyiminden faydalanmak istiyoruz. Bu noktada işbirliğimizin daha da artması gerekiyor" dedi. Heyet burada borsa salonunu da gezerek incelemelerde bulundu.

Heyet Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü'yü de ziyaret etti. Hidrokon'da gerçekleşen ziyarette Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer Konya sanayisi hakkında bilgi aldı.

Sudan heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükçü, "Konya sanayisini sürekli kendini yenileyen ve geliştiren dinamik bir yapıya sahip. İhracatta sağladığımız büyüme trendi sanayicilerimizin çalışma azminden gelmekte. Bu noktada Sudan ile önemli iş birliği imkanlarının olacağına inancımız tamdır. Bizler karşılıklı olarak yapılacak ticari işbirliklerinde elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, Sudan ile Türkiye arasında özel bir gönül bağının olduğunu belirterek, "Sudan Yatırım Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer davetimiz üzerine işbirliğimizi daha ileri noktalara taşımak üzere şehrimize geldi. Pazar gününe kadar Konya'da temaslarda bulunacaklar. Karşılıklı olan bu iyi niyet göstergesinin iş birlikler ile daha ileri noktalara taşınacağına inancımız tamdır" dedi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sudan Cumhuriyeti Yatırım Bakanı Konya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement