Sultan Nevruz"Un Bitmeyen Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Sultan Nevruz"Un Bitmeyen Çağrısı

İzmir'in Tire ilçesinde nevruz, "Sultan Nevruz" adı altında herhangi bir çağrı ya da organizasyon olmaksızın her yıl 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanıyor İlçede halk o gün için sözleşmişcesine yaylalarda toplanıp baharın gelişini kutluyor.

22.03.2014 11:42

AHMET BAYRAM - İzmir'in Tire ilçesinde nevruz, "Sultan Nevruz" adı altında herhangi bir çağrı ya da organizasyon olmaksızın her yıl 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanıyor. İlçede halk o gün için sözleşmişcesine Tire'yi saran yaylalarda toplanıp, baharın gelişini kutluyor.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tire'deki kutlamaların herhangi bir kuruluşun organizasyonu ya da çağrısı olmaksızın her yıl yapıldığını söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sonrasında konakladığı rivayet edilen Tire'deki Balpınarı yaylasının "Sultan Nevruz" kutlamalarının merkezi olduğunu belirten Ekici, Evliya Çelebi'nin, Rodos Seferi sonrasında Kanuni'nin burada kaldığını ve yörenin suyunu çok sevdiğini aktardığını kaydetti.

Kanuni'nin, yaylayı anlatan bir şiir yazıp, fermanla halkın her sene burada gezip eğlenmesini istediğini anlatan Ekici, Tire ve civar şehirlerden gelen vatandaşların yüz yıllardır 21 Mart günü kendiliğinden Balpınarı yaylasında ve civarındaki tepelerde "Sultan Nevruz" için toplanıp piknik yaptığını dile getirdi.

Ekici, "Sultan Nevruz"un son yılarda 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanmasını ise günümüzde endüstrileşen toplum yapısına bağladı. Pazar günlerinin tatil olması nedeniyle Tire ve civar şehirlerde yiyeceğini içeceğini yanına alan herkesin kutlamalara katıldığına işaret eden Ekici, "Piknik yapılıp eğlenilirken, çocukların uçurtmaları da Sultan Nevruz eğlencesiyle özdeşleşmiştir" diye konuştu.

"Sultan Nevruz"u

Tire'nin en eski geleneklerinden olan "Sultan Nevruz"unun ilçeye Ankara Savaşı sonrasında Timur'dan miras kaldığı rivayet ediliyor.

Osmanlı İmparatoru Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında 1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı'ndan sonra kışı Tire de geçiren Timur'un, buradan ayrılırken ordusundaki yaralı ve yaşlıları Tire'de bıraktığı, bölgede yaşamaya başlayanların nevruz geleneğini o tarihten bu yana sürdürdüğü rivayet ediliyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sultan Nevruz'Un Bitmeyen Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement