Suriyeli Çocuklar Geleceğe Türkiye'de Hazırlanıyor - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Çocuklar Geleceğe Türkiye'de Hazırlanıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen öğretmenler, Şanlıurfa'da açılan okulda 800 Suriyeli çocuğa eğitim veriyor Suriyeli öğretmen el Arifi: "Açlık ve susuzluk ihtiyacını bir şekilde giderebilirsiniz ama bilgisizlik ve eğitimsizliğin telafisi mümkün olmuyor"

22.04.2014 11:25

HALİL FİDAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen öğretmenler, Şanlıurfa'da açılan okulda 800 Suriyeli çocuğa eğitim veriyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde Şanlıurfa'da Sırrın Mahallesi'nde açılan okulda, Suriyeli öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı sunuluyor. Gönüllü Suriyeli öğretmenlerin yanı sıra Türk öğretmenlerin de görev aldığı okulda, çocukların ülkelerinde yarım kalan eğitimlerini telafiye yönelik eğitim veriliyor.

Tam donanımlı okulda Suriyeli 800 çocuk, ilkokul müfredatı derslerinin yanı sıra Türkçe ve İngilizce de öğreniyor. Daha önce ülkelerinde görev yapan Suriyeli 27 öğretmen, çocukların geleceğe daha umutlu bakabilmesi için gece gündüz demeden gayret ediyor.

Öğrencilerin kırtasiye malzemelerinden giyim ve servis ihtiyacına kadar tüm ihtiyaçları AFAD tarafından karşılanırken, Suriyeli öğretmenler de hiçbir ücret almadan görevlerini sürdürüyor. Gün boyunca çocukları savaşın izlerini unutturmaya çalışan gönüllü öğretmenler, düzenledikleri sosyal aktivitelerle çocukları ellerinden geldiğince eğlendirmeye çalışıyor.

Savaşın acı yüzünü gören çocuklar ise haftanın 5 günü gurbette eğitimlerini sürdürebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Geleceğe hazırlanan çocuklar, Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı, ülkelerinde barışın gelmesi temennisiyle kutluyor. Çocukların en büyük beklentileri ise ülkelerindeki savaşın biran önce biterek, huzurlu ve güvenlik bir yaşama kavuşabilmek.

"Türkiye çocukların cahil kalmaması için önemli bir çalışma başlatmış"

Savaştan önce ülkesinde 2 yıl görev yaptığını belirten matematik öğretmeni Tarık el Arifi, olayların ardından önce Suudi Arabistan'a oradan da Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Şanlıurfa'da Suriyeli çocuklar için okul açıldığını duyar duymaz vatandaşlarına destek olmaya karar verdiğini belirten el Arifi, ülkesinde artık ne olacağını kimsenin bilemediğini ifade etti.

Eğitimsizliğin telafisinin mümkün olmayacağını vurgulayan el Arifi, şöyle konuştu:

"Açlık ve susuzluk ihtiyacını bir şekilde giderebilirsiniz ama bilgisizlik ve eğitimsizliğin telafisi mümkün olmuyor. Türkiye bu anlamda çocukların cahil kalmaması için önemli bir çalışma başlatmış. Biz de buna destek vermek zorundayız. Savaş er ya da geç bitecek ama gelecekte cahil bir nesil görmemek için çok çalışmamız gerekiyor. Burada Suriye'deki müfredatı işliyoruz ve hiçbir sıkıntımız yok. Bunun farkında olan çocuklar da azim gösteriyor."

Türkçe ile hayatları kolaylaştı

Geçen yıl Halep'ten kaçarak Şanlıurfa'ya geldiklerini belirten 4'üncü sınıf öğrencisi Heda el Ahmet de ailesiyle Hızmalı Mahallesi'nde kiraladıkları evde yaşadıklarını söyledi.

Türk vatandaşların kendilerine her türlü desteği verdiğini dile getiren el Ahmet, ülkelerinden geldiklerinde en çok üzüldüğü şeylerden birinin de okulundan ayrılmak olduğunu vurguladı.

Türkiye'de okula gitmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden el Ahmet, "Yaklaşık 8 aydır burada eğitime devam ediyoruz. Bu çok güzel bir duygu. Yetkililer bizim her türlü ihtiyacımızı karşılıyor. Türkçe dersler sayesinde Türkçe'yi de öğrendik. Artık iletişimde sıkıntı yaşamıyoruz" diye konuştu. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeli Çocuklar Geleceğe Türkiye'de Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatandaş: ülekmizden def olun gidin bitirdiniz bizi artık 0 0 Yanıtla

Advertisement