Suriyeliler'in Sağlık Çilesi - Son Dakika
Güncel

Suriyeliler'in Sağlık Çilesi

Suriyeliler\'in Sağlık Çilesi

İzmir'in Bornova ilçesi Altındağ semtinde, fiziki koşulları kötü 50 metrekarelik bir binada yüzlerce Suriyeli sağlık hizmet almaya çalışıyor.

25.02.2016 12:29

İzmir'in Bornova ilçesi Altındağ semtinde, fiziki koşulları kötü 50 metrekarelik bir binada yüzlerce Suriyeli sağlık hizmet almaya çalışıyor.

Altındağ Merkez Mahallesi'nde iki yıl önce açılan aile hekimliği birimi daha sonra Bornova Toplum Sağlığı Merkezi Suriyeli Polikliniği'ne dönüştürüldü. Bornova'ya bağlı Altındağ, Doğanlar ile Mevlana Mahallesi'nde oturan Suriyeliler, kendileri için açılan poliklinikten yararlanmaya başladı. Fiziki koşullları yetersiz, kulllanım alanı 50 metrekareyi bulmayan tek katlı binada her gün 80-100  hastaya bakılırken, aşı günleri bu sayı kat kat artıyor. İki hekim ve iki hemşirenin hizmet verdiği poliklinikte hasta bekleme, emzirme ve aşı bekleme odası olmadığından, Suriyeli kadınlar çocuklarını bina içindeki küçük dar depoda emzirmek zorunda kalıyor. Bina bahçesi ve kapı önündeki kaldırımlar kucaklarında bebekleri ile aşı ve muayene sırası bekleyen anneler dolup taşıyor. Bu durum nedeniyle hem hizmet alan hastaların hem de çalışan personelin büyük sıkıntı çekildiği  belirtildi.

Binada ısınma için klimalar yetersiz kaldığından, elektirik sobaları ile çocukların üşemesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Anneler çocuklarını soğuktan bantaniyelere sararak korumaya çalışıyor. Yabancı tanıtım kartı ile ücretsiz tedavi olan Suriyeliller, ilaçlarını ücretsiz alabiliyor. Semt halkı ise bu binanın Suriyeliler için ayrılmasıyla kendilerinin birkaç kilometre öteye giderek sağlık hizmeti almak zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Bu konuda zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor. Ceplerinde yol parası olmayan Suriyeliler sağlık hizmeti almak için Bornova Doğanlar, Mevlana mahallelerinden Altındağ'a yürüyerek gidip gelmek zorunda kalmaktan şikayetçi oluyor. Binada emzirme ve aşı bekleme odası, yağmur ve soğuktan korunacak daha geniş bir bir yer sağlanması isteniyor.

Sağlık hizmeti verilen Suriyeli çocuklarda üst sonulum yolu hastalıkları, uyuz, su çiçeği gibi hastalıklar dikkat çekiyor. İzmir'de Buca Göksu, Karabağlar, Konak Agora ve Bornova Altındağ'da Suriyeli sığınmacılara hizmet veren polikilinikler bulunuyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyeliler'in Sağlık Çilesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement