Tarihi Osmancık Kandiber Kalesi Tehlike Saçıyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Osmancık Kandiber Kalesi Tehlike Saçıyor

Tarihi Osmancık Kandiber Kalesi Tehlike Saçıyor

Çorum'un Osmancık ilçesi'ndeki Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi Tehlike Saçıyor.

28.10.2015 22:05  Güncelleme: 22:06

Tehlikeyi farkeden, gören ve sahip çıkan yokmu? Çorum'un Osmancık ilçesi ile adeta özleşen Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi tehlike saçıyor.

Türkiye'nin en önemli geçiş ve turizm merkezlerinden Avrupayı Asya'ya bağlayan ipek yolu üzerinde bulunan Osmancık İlçesinin göz bebeği konumunda bulunan Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi her geçen gün bihassa yağışlı havalarda tehlike saçmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda da Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi'nde büyük kaya parçaları kopmuş yine Güney mahallede bir kaç ev ve konuta hasar vermişti. Yine aynı kaleden bir kaya parçasının park halinde ki bir cip'in camından içeri girerek sürücü koltuğuna düşmüştü.

Pazar günü ise insanların yoğun olarak gelip geçtikleri çarşı girişindeki yaya kaldırıma ve yola düşen kaya parçaları ile taşlar ise tehlikenin geçmediğini ,hala devam ettiğinin belirtileri ve bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi oldu.

Bu çalışmalara tepkili vatandaşlar:" Kültür bakanlığı ve Anıtlar yüksek kurulu tarafından binlerce lira harcanarak Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi'nin güya restorasyonu yapıldı. Ne bir sura el dokunuldu. Ne de düşme tehlikesi olan kaya parçaları ile taşlara dokunuldu" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Bilhassa kale çevresinde oturan ve ikametleri bulunan vatandaşlar "Bu tarihi kale konusunda tedbirler almaya ve olası bir facianın önüne geçmeye davet ediyoruz" diyerek seslerini duyurmaya çağırıyorlar.

Burada hayatını sürdüren vatandaşlar, tarihi Kale'nin taş ve kayalarının yağışlı vakitlerde dökülerek tehlike saçtığını, yönetici ve ilgililerin bu vaziyete gerçekten iyi bir çare bulmaları gerektiğini söyledi. Restorasyon işinde bir onarımın olmadığını sadece yürüyüş için merdiven ile birkaç tane bina gibi birşeylerin yapıldığını iddia ederek, yağışlı günlerde taş ve kaya parçaları düşme olaylarının meydana geldiğini ve bu sebeple tehlike içerisinde yaşadıklarını ifade etti.

Bu kaleden düşen taş ve kaya parçalarının yarattığı bu tehlikeyi görmezden gelinmesi ise tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Çorum Valiliği'ni, Osmancık Belediyesi'ni ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü göreve davet eden vastandaşlar, Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi çevresinde yer alan haneler tehlike altında olduğunu görmelerini ve yetkililerden bir an evvel bu vaziyete bir çare bulmalarını istiyorlar.

HABER:Mustafa ULUSOY

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Tarihi Osmancık Kandiber Kalesi Tehlike Saçıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement