Tarihi Taş Mektebin Geleceği Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Tarihi Taş Mektebin Geleceği Masaya Yatırıldı

Tarihi Taş Mektebin Geleceği Masaya Yatırıldı

Mudanya'nın Tirilye Mahallesindeki Tarihi Taş Mektep binasının geleceği, 2 profesör ve belediye başkan yardımcısı Metin Şen ile yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

11.08.2014 10:46  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mudanya'nın Tirilye Mahallesi'ndeki Tarihi Taş Mektep binasının geleceği, 2 Yunanlı profesör ve belediye başkan yardımcısı Metin Şen ile yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

Mudanya Belediyesi ve Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun girişimiyle Ayvalık Cunda Harvard Yaz Okulu'nun öğretim üyeleri Prof. Dr. Evangelia Balta ve Prof. Dr. Yorgos Dedes, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Metin Şen ile birlikte Tarihi Taş Mektep'in onarım sonrası ne amaçla kullanılabilmesi için fikir alışverişinde bulundular.

Başkan Yardımcısı Şen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihi Taş Mektep'in restorasyonu ile ilgili projeler bundan önceki yönetim tarafından hazırlanmış, biz de belediye olarak elden geçirdik. Son haliyle birlikte restore edilmesine yönelik Bursa Valiliği'ne ayrılan kredi için 5 milyon liralık keşif bedeli olarak başvurduk ve cevap bekliyoruz. Şimdi bu binanın kullanılması, genel değerlendirilmesi, kullanım amacına yönelik 2 Yunanlı değerli profesörle fikir alışverişinde bulunup bunun için bir toplantı düzenledik." dedi.

Prof. Dr. Evangelia Balta ve Prof. Dr. Yorgos Dedes ise toplantı öncesi Fatih Camii, Kemerli Kilise, Dündar Evi ve Taş Mektep'te incelemelerde bulundular, Prof. Dr. Yorgos Dedes, "Tirilye'deki tarihi binaları görmek ve yapılacak toplantıya katılmak amacıyla geldik. Toplantıda eski ve tarihi binaların ihya edilmesinin en iyi yolları hangileri olabilir, mümkün mertebe hem buradaki uzmanları hem de Yunanistan'daki binalarla eskiden ilişkisi olmuş insanları bir araya getirmek amacına yardımımız dokunursa elimizden geleni yapmak için buradayız" ifadesini kullandı.

Taş Mektep, 1909 yılında Metropolit Chirisostomos tarafından 632 metrekare alana yapılıp, Kurtuluş Savaşı sonrası Rumların Tirilye'yi terk etmesinin ardından 1924'te öksüz çocukların eğitimi için kullanılmış. 1925'ten sonra Yatılı Bölge Okulu, daha sonra ilkokul olarak kullanılan mektep, 1957'den 1989 yılına kadar ortaokul olarak faaliyetine devam etmiş ve 1989 yılında bazı nedenlerden kapatılıp bugüne kadar da atıl bir vaziyette kalmış. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Taş Mektebin Geleceği Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement