Tavukçuluk, Darende Ekonomisine Büyük Katkı Sağlıyor - Son Dakika
Yerel

Tavukçuluk, Darende Ekonomisine Büyük Katkı Sağlıyor

Tavukçuluk, Darende Ekonomisine Büyük Katkı Sağlıyor

Malatya’nın Darende ilçesinde, Avrupa Birliği standartlarına uygun tavuk çiftliği kuran Bünyamin Erdoğan, Darende ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

19.11.2015 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'nın Darende ilçesinde, Avrupa Birliği standartlarına uygun tavuk çiftliği kuran Bünyamin Erdoğan, Darende ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Darende ilçesi Aşağıulupınar Mahallesi'nde tavuk çiftliği kuran Bünyamin Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun üretim yapıyor. Tavukçuluğun, Türkiye'de güçlü bir sektör olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye'de geçimini bu sektörden sağlayan insan sayısı iki milyona yakındır ve sektörün yıllık cirosu 3 milyar dolar civarındadır. Üretim koşulları gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı olmakla birlikte, ülkemizdeki piliç tüketimi gelişmiş ülkelerdeki tüketimin yarısı kadardır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekir" dedi. Erdoğan, geleneksel ev tipi tavukçuluk yerine modern işletmecilik anlayışına sahip olduklarını söyleyerek, "Böylece kümes sahipleriyle entegre firmalar karşılıklı menfaatlerini de gözetecek şekilde bir sözleşmeyle işbirliğine gideceklerdir. Entegre firmalar ekonomik kapasitede çalışabilmeleri ve işletmecilerin de yeterli düzeyde gelir sağlayabilmeleri için ihtiyaçları olan miktarda broyler bu kapalı kümeslerin varlığıyla karşılanabilecektir" dedi.

Tavukların 45 günde kesime gittiğini kaydeden Erdoğan, Darende ilçesine tavukçuluğu ilk defa kendisinin getirdiğini ve ilçeye de örnek olduğunu söyledi. Darende'de şu an için 12-13 tavuk çiftliğinin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "İşler ve verim şu an çok iyi. Güzel ve temiz bir bakım yaparsan verim de güzel olur ama sadece işçiye bırakırsan, sen ilgilenmezsen sıkıntı yaşanır. Biz bu noktada başarılı bir tesisiz. Malatya'da ve Elazığ'da birinciyiz. İkinci tesisimizi yaptık, üçüncü tesisimizi de yapacağız. Sadece tavuk çiftliği değil ilçemiz için farklı projelerim de var. Olimpik yüzme havuzu ve büyükbaş hayvan çiftliği projelerini hazırladık, 2016 yılında çalışmalarımıza başlayacağız. Şu an verimimizden ve işimizden memnunuz. Darende ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz, Darende'mize 2 ayda 500 milyar giriyor" şeklinde konuştu.

Tavuk çiftliğinin olmazsa olmazının temizlik olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Bu çiftliğin en önemli özelliği temiz su ve havadır, temizlik çok önemlidir. Tavukların altlığına talaşı kalın sereceksiniz, samanı ise en az 10 cm sereceksiniz ki civcivlerin ayakları üşümesin aksi takdirde hayvanlar ıslandığı zaman göğüs yanığı oluyor, ayaklarının altı yara oluyor. Ayrıca kaliteli su, hava ve yem çok önemli. Halk arasında 'tavuklara antibiyotik, hormon veriliyor" şeklinde bir algı var. Böyle bir şey bizim tesisimizde söz konusu değil, tavuklarımızı doğal buğday, mısır ve soya fasulyesi ile besliyoruz" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tavukçuluk, Darende Ekonomisine Büyük Katkı Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement