TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, uyuşturucu bağılmılığı ile ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

16.07.2014 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'de uyuşturucu kullanımında gözle görülür bir artış yaşandığını, özellikle okul çevrelerinde uyuşturucu ticaretinin arttığını ifade etti.

Uyuşturucu madde kullanımının ilköğretim seviyesine indiğini belirten Baluken, buna rağmen yeterli önlemin alınmadığını kaydetti. Baluken, özellikle son zamanlarda bonzai kullanımındaki artışa dikkati çekti.

AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, kimyasal ortamda üretilen, 300 farklı kombinasyondan oluşturulan bonzainin, uyuşturucu tacirlerince ucuz bir şekilde piyasaya sürüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin jeopolitik konumunun, uyuşturucu ticaretinde etkili olduğuna dikkati çeken Ünüvar, "Ülkemiz, esrarın en fazla üretildiği Afganistan'dan batıdaki ülkelere geçiş yolunda bulunuyor. Sentetik uyuşturucu da genellikle batıda üretiliyor. Bu konuda da güneydeki ve doğudaki ülkelerin geçiş güzergahında bulunuyoruz" dedi.

Ünüvar, uyuşturucu kullanımını azaltmada, uyuşturucu madde ile hiç tanışmamış gençleri korumak ve uyuşturucu bağımlılarına yönelik tedavi konusunda hassas davranmanın önemli olduğunu, bu konularda Türkiye'de ciddi çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Bir önceki dönemde uyuşturucu kullanımına ilişkin bir araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Ünüvar, komisyon raporunun öneriler bölümünde Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu oluşturulmasının da bulunduğunu kaydetti. Ünüvar, bu kapsamda, 7 Bakanın ve kendisinin katılımıyla bir toplantı yapıldığını, konunun ayrıntılarıyla ele alındığını ve bu çalışmanın periyodik olarak devam edeceğini söyledi.

MHP Grubu adına söz alan Tokat Milletvekili Reşat Doğru, uyuşturucu kullanımına ilişkin bir araştırma komisyonu kurulduğunu, önemli çalışmalar yapıldığını ancak sonuçta hazırlanan rapordaki önerilerin gerekli şekilde takip edilmediğini söyledi. Doğru, raporun tozlu raflarda yerini aldığını ifade etti.

Türkiye'de cezaevlerindeki hükümlülerin yüzde 30'unun uyuşturucu le ilgili suçlardan dolayı hüküm giydiklerini anlatan Doğru, bu durumun, uyuşturucunun toplumdaki etkisini yansıttığını söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan yasal düzenlemelerde caydırıcılığın artırıldığını belirtti. Turan, kenevir yetiştirmenin cezasının alt sınırın 1 yıldan 4 yıla, uyuşturucu ithal ve ihraç cezalarının alt sınırının 10 yıldan 20 yıla çıkarıldığını ifade etti. Bülent Turan, 5 ile 15 yıl arasında olan uyuşturucu ve uyarıcı madde satma cezasının 10 ile 20 arasına çıkarıldığını anımsattı.

Bu cezaların uyuşturucu ile mücadelenin bir bölümü olduğunu anlatan Turan, uyuşturucu ile mücadelede özellikle anne ve babalara da önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, grup önerilerinde şimdiye kadar her partiden bir temsilcinin konuşarak görüşlerini dile getirdiğini, ancak görüşülen öneri üzerinde AK Parti Grubu'nun iki söz hakkı alması nedeniyle, uyuşturucu kullanımı gibi önemli bir konuda partisinin görüşlerinin dile getirilemediğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ise HDP'nin grup önerisini kendilerinin de önemli bulduklarını, bu nedenle, konuyla ilgili kurulan araştırma komisyonuna başkanlık eden Necdet Ünüvar'a ve konunun cezai yaptırımına ilişkin değişiklikleri anlatması için partisinin İstanbul Milletvekili Bülent Turan'a söz verilmesini talep ettiklerini belirtti. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement