TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Öztürk'ün "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun"un yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

18.11.2014 19:42

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün " Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun"un yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Önerge üzerinde söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Deniz Gezmiş ve arkadaşları yok edildiler ancak maalesef o dönemki olaylar devam ediyor. Bugün Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük gibi gençler idam sehpasında değil ama maalesef güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla öldürülüyor, yok ediliyor ve emri maalesef Cumhurbaşkanı veriyor. Berkin Elvan'ın ailesini yuhalatanlar, Deniz Gezmiş'i idam edenle aynı kafadandır" dedi.

Ağbaba'nın bu sözleri Genel Kurul'da tartışma yarattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, söz alarak, şunları söyledi:

"Deniz Gezmişlerin, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve geçmişte yaşanan idamlara ilişkin elbette bizim kanaatlerimiz de darbe dönemlerinin hukukunun kabul edilemeyeceğidir. Orada vesayetçi kafa ki o vesayetçi kafayı aslında iyi bilmek gerekir, arkasındaki siyasal ilişkileri de iyi analiz etmek gerekir, o vesayetçi kafayla siyasal ortaklıkları da hesaba katmak gerekir. Bir şeye itiraz ederken başka tür bir akrabalığı olumlu görmek de yanlıştır, askerle sivil iktidarlar arasındaki o gönül bağını kastediyorum. 'Yusuf Aslan'ı, Hüseyin İnan'ı astınız kötüsünüz ama darbe yaptınız, iyisiniz' şeklindeki bir yaklaşım kabul edilemez… Ayrıca, Deniz Gezmiş, ailesine bıraktığı mektupta kardeşinin bilim adamı olmasını ister. O vasiyet aynı zamanda Veli kardeşimedir."

-"Hayırlı yıkamalar size"-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de söz alarak, Bostancı'nın CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in konuşmasına yanıt verirken kullandığı "çirkin üslubu" kendisine iade ettiğini söyledi.

"Kendisi akademik kariyere sahip olduğu için bu kürsüden bir entelektüel birikim sunma iddiasıyla farklı cümleler kurmaya çalışıyor ama kurmuş olduğu bütün cümlelerle entelektüel birikimini deterjan olarak birilerinin hizmetine sunmayı amaçladığını görüyoruz" ifadesini kullanan Hamzaçebi, şunları kaydetti:

"Hayırlı yıkamalar size. Bu akademik kariyerinizle, bu entelektüel birikiminizle deterjan olarak ne kadar pisliği yıkayabileceksiniz, bakalım, onları göreceğiz. Kendisi bir vesayet lafı etti. Burada sık sık böyle laflar eder. AKP kongresi yapılıyor, sayın Davutoğlu'nun Genel Başkanlığa seçildiği kongre. Bir akreditasyon uygulaması yapılmış, birtakım gazeteler bu kongreye alınmamış, kendisine televizyonda sorulunca 'Efendim, gayet tabii ki olabilir bu akreditasyon. Geçmişte Genelkurmay akreditasyon uygulamıyor muydu? Bazı gazeteleri Genelkurmay'a sokmuyordu' diyor. Yani, vesayetten biraz önce şikayet eden, birilerini vesayetçi diye eleştirenler Genelkurmayın tutumunu sahipleniyor, özgürlük karşıtı tutumu sahipleniyor." - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement