Teferiç Şenlikleri Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Teferiç Şenlikleri Başladı

Balkan ülkelerinin Hıdırellezi olarak nitelendirilen Teferiç şenlikleri, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde başladı.

22.04.2016 13:28

Balkan ülkelerinin Hıdırellezi olarak nitelendirilen Teferiç şenlikleri, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde başladı.

Şenlik kapsamında Cumhuriyet Kültür Merkezi'ndeki "Geçmişten Günümüze Balkanlar" sempozyumunda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, katılımdan oldukça memnun olduğunu dile getirdi.

Sempozyumdaki konuşmasında Balkanlarda yaşayan Türklerin 150 yıl boyunca büyük acılar çektiğini ve doğdukları topraklardan Anadolu'ya gelmek zorunda bırakıldığını vurgulayan Gençer, şunları kaydetti:

"Bu acıları unutmamız lazım ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin kıymetini bilelim. Çünkü o yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Balkan Türklerine sahip çıktı. Bu yüzden de devletimizin kıymetini bilmemiz gerek. Bunun yanı sıra da gelecek nesillerin tarihimizi doğru olarak bilmesi lazım. Bu doğruları da uzman akademisyenler verebilir. Bu yüzden de bugün burada konuk akademisyenlerle bu sempozyumu düzenledik."

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ise Teferiç şenliklerinin Anadolu mozaiğinin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını arttıran güzel bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Etkinlik sayesinde bölgeye birçok kültürün kazandırılacağını ifade eden Çobanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

" Küçükköy'de Boşnak kültürünün önemli bir parçası olan Teferiç şenliklerinin Girit kültürü, Midilli Adası ve yöredeki diğer kültürel değerlerle kaynaştırılması halinde daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü ben Ayvalık'ın Türk dünyasının Kültür ekolojisinin en önemli örneği olduğuna inanıyorum. Mesela Ayvalık'ta Kazan Tatarları da Kırım Tatarları yaşamaktadır. Tüm bu farklı etnik guruplar yüz yıldır hiçbir kavga ve olaya karışmadan barış ve kardeşlik içinde bu topraklarda yaşamaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Teferiç Şenlikleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement