Tire Süt Kooperatifi Modeli Biga'da Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Tire Süt Kooperatifi Modeli Biga'da Anlatıldı

Tire Süt Kooperatifi Modeli Biga\'da Anlatıldı

İzmir Tarım Grubu Başkanı ve S.S.Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Biga TSO üyesi tarımsal kalkınma kooperatifi yöneticilerine seminer verdi.

28.07.2016 08:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biga Ticaret ve Sanayi Odası 5'nci Meslek Komitesi (Tarım, Hayvancılık Ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti) tarafından 29 Temmuz 2016 Çarşamba günü saat 11.00'de Biga Ticaret Borsası "Mümin Çalışkan" Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminer yaklaşık iki saat sürdü. Biga TSO 5.Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Güney'in organize ettiği seminere Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı, KÖY-PA Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Başkanı İsmail ÖZBEK, Biga Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme (Süt Ürünleri) Bölümü Öğretim Görevlileri Muradiye Özel Ödül ve Ertuğrul Bilgücü, üretici birliklerinin başkanları, tarımsal kalkınma kooperatifi başkanları, oda/borsa yöneticileri, 5.Meslek Komitesi üyeleri Özgür Yılmaz ve Hüseyin Durak ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Oldukça yoğun bir ilginin olduğu gözlenen seminerde konuşan Eskiyörük, Türkiye'de kooperatifleşmenin doğru amaçlarda kullanılmadığını belirterek, imajı zedelenen kooperatifleşmenin öneminin fark edilmesi gerektiğini söyledi.

"Dünyada Açlığı ve Savaşı Önlemek İçin Kooperatifleşmek zorundayız."

Yaklaşık çeyrek asırdır Anadolu'yu dolaşarak kooperatifçiliğin Türkiye için hem ekonomik kalkınma hem de toplumsal barış için önemini anlatmaya çalıştığını ifade eden Eskiyörük, şöyle konuştu: "80'li yıllarda çiftçiliğe başladığımda tarlada elimde çapa kürekle çalışırken emeğimin karşılığını alamadığımı görünce bunun tek çözümünün kooperatifleşme olduğunu kafamda planladım. Bir model yarattım ve bu model sonuç aldı. Türkiye'ye ithalat yapan değil ihracat yapan gençlerin köyünü terk etmediği, çiftçiliğin benimsendiği bir meslek olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Gıda dünya için önemli. Nüfus arttıkça tarım arazileri azaldıkça gıda sıkıntısı yaşanır hale geldi. Bu konuda Türkiye'nin güçlü olması gerekiyor. Tek çözüm de kooperatifleşme ile mümkün."

Eskiyörük, kooperatifleşmeyle elde edilecek kazanımları şöyle sıraladı: Üretim maliyetlerinin düşürülmesi; Pazarlama güvencesinin tesis edilmesi; Gıda Güvenliğinin sağlanması; Kayıtdışılığın önlenmesi; Üretimin planlanması; Fiyat istikrarı oluşturulması; Köyden Kente Göçün Önlenmesi.

"Misyonumuz; Üretimin ve üreticinin devamlılığını sağlamaktır."

Eskiyörük, kooperatifin ortaklarına verdiği destek ve hizmetleri de;

1- Düşük maliyetli üretim yaptırmak.

2- Kaliteli üretimle ürünün pazar değerini arttırmak.

3- Ortaklarımızın ürünlerini işlemek ve pazarlamak olarak sıraladı.

Türkiye'de rastgele üretim yapıldığına işaret eden Eskiyörük, "Her çiftçi kafasına göre üretiyor. Türkiye'de maalesef çiftçinin güvencesi yok. Türkiye'nin ulusal tarım politikası oluşmadı. Deneme yanılma yöntemleri ile çok büyük kayıplar yaşanıyor. Kooperatifçilik geliştirilerek üreticiye para veren değil, para kazandıran tarım politikaları oluşturulmalı." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tire Süt Kooperatifi Modeli Biga'da Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement