Tisk: Sanayide Üretim ve Ciro Azaldı - Son Dakika
Güncel

Tisk: Sanayide Üretim ve Ciro Azaldı

Tisk: Sanayide Üretim ve Ciro Azaldı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, sanayi üretim endeksinin aylık bazda yüzde 1 azaldığını, ciro endeksinin de yüzde 1,5 düştüğünü belirtti.

25.07.2014 11:30

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, sanayi üretim endeksinin aylık bazda yüzde 1 azaldığını, ciro endeksinin de yüzde 1,5 düştüğünü belirtti.

TİSK, 2014 yılı Temmuz ayı Ekonomi Bülteni'ni yayımladı. Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bültende, Ortadoğu ve Ukrayna'daki politik gelişmelerin küresel ekonomiye ilişkin risk algısını artırdığı, borç sorununun yükselen ekonomileri de etkilemeye başladığı belirtildi. FED, BoJ ve ECB'nin parasal genişleme politikasının sürdüğü ancak FED'in 2015'te bu politikayı bırakacağı belirtilen bültende, "FED'in 2015 "te parasal genişlemeyi bırakma ihtimali, Türkiye dahil, yükselen ekonomilerde yurtiçi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca artan borçlanma oranı tedirginliği artırdı. Türkiye, enflasyon ve faiz oranı en yüksek ülkelerden biri" denildi.

TİSK yayımladığı bültende OECD'nin, Türkiye'ye ait 2014 büyüme tahminini yukarıya yüzde 3,3'e çektiğini belirtti. OECD'nin Türkiye ekonomisine yönelik önerilerinde yer aldığı bültende, "Vergi ve sosyal sigorta primlerinin azaltılması, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, tüm modern istihdam biçimlerinin önündeki sınırlamaların kaldırılması, kıdem tazminatı sorununun sosyal uzlaşma yoluyla çözülmesi, devlet yardımları takip sisteminin uygulamaya konulması yer aldı" ifadeleri yer aldı.

-"CİRO ENDEKSİ YÜZDE 1,5 DÜŞTÜ"-

TİSK, sanayi üretimi, ciro ve kapasite kullanımına yönelik değerlendirmede bulundu.Mayıs'ta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda yüzde 1 azaldığına dikkat çeken TİSK, ciro endeksinin de yüzde 1,5 düştüğünü belirtti.

-"İŞSİZLİK ORANI YÜKSELDİ"-

TİSK, istihdam ve işsizliğe yönelik değerlendirmelerde de bulundu. İşgücüne katılma oranının Nisan 2014 döneminde katılma oranının yüzde 50.7 olduğuna dikkat çeken TİSK, istihdam oranın ise yüzde 46.1 olduğunu vurguladı. İşsizlik oranının yıl bazında 0,3 puan artarak yüzde 9'a çıktığına dikkat çeken TİSK, tarım dışı işsizlik oranının da 0.4 puan artışla yüzde 10.8'e çıktığını belirtti.

-"İHRACAT ARTTI, İTHALAT AZALDI"-

Nisan 2014'te dış ticaret istatistiklerinde olumlu bir seyrin görüldüğünü belirten TİSK şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3.6 arttı, ithalat yüzde 10.3 azaldı. Dış ticaret açığı yüzde 28.7 geriledi. AB'nin ihracattaki payı yüzde 43.8'e yükseldi. En fazla ihracat Almanya'ya, en fazla ithalat Çin'den yapıldı. Türkiye, Afrika ve Ortadoğu pazarında kayıplara uğramaya başladı. 2013 sonunda TL'nin değer yitirmesi ihracatın artmasına katkı sağladı. Ancak 2014'ün ilk yarısında döviz kuru endeksinde ortaya çıkan değişim, Türkiye'nin kurda yakaladığı fiyat avantajını yitirmeye başladığını gösteriyor. Bu gelişmelerle birlikte parasal olmayan altın kaleminin de azalmasıyla cari açık geriledi. Mayıs ayında cari açığın finansmanında ana kaynak yine portföy yatırımları, özellikle BIST oldu. 2014'ün ilk 5 ayında Türkiye cari açığı adeta kayıtdışı döviz ile finanse etti."

-"FAİZ ORANININ DÜŞÜRMESİ TCMB'YE BORÇLANMAMALARI SİNYALİNİ VERDİ"-

Para ve Maliye Politikasına yönelik değerlendirmelerde de bulunan TİSK, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), maliye politikasındaki hızlı gevşemeye, faiz oranında indirim kararı alarak para politikasının da eşlik etmesini sağladı. TCMB faiz oranlarını aşağı çekti ve bankalara faiz oranını düşürmeleri ancak TCMB'ye borçlanmamaları sinyalini verdi" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tisk: Sanayide Üretim ve Ciro Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement