Tokat'ta Çömlek Boyama Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika
Yerel

Tokat'ta Çömlek Boyama Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor

Tokat\'ta Çömlek Boyama Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor

Tokat’ın tarihi mekanlarından Taşhan’da, Türklerin en eski sanatlarından birisi olan çömlek boyama sanatı yaşatılıyorTürk milletinin en eski sanatlarından birisi olan boya ile bezeme, Tokat´ta dekoratif çömlek boyama sanatıyla sürdürülüyor.

27.08.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın tarihi mekanlarından Taşhan'da, Türklerin en eski sanatlarından birisi olan çömlek boyama sanatı yaşatılıyor

Türk milletinin en eski sanatlarından birisi olan boya ile bezeme, Tokat'ta dekoratif çömlek boyama sanatıyla sürdürülüyor. Geçmişte mezarları, halı-kilimleri, camileri ve konakları süsleyen bu dekoratif boyama sanatı, günümüzde kentte bu sanatın son temsilcisi Duygu Adıyaman tarafından çömleklerin üzerine işleniyor.Dekoratif Çömlek Boyama Ustası Duygu Adıyaman, boya ile bezeme çok eski bir sanat olduğunu kaydetti. Çömlekçilikte Tokat'ın dördüncü büyük merkez olmasına rağmen çok fazla tanınır olmadığını ifade eden Adıyaman, günümüzde bu sanatın sokak sanatı olarak icra edilmesinin; halkın genetik hafızasını da canlandırdığını düşündüğünü ifade eden Adıyaman, "İnsanın göreneği neyse geleneği odur. Bizim burada bu işi yapıyor olmamız zaten işin devamını otomatik olarak sağlayacaktır. Türkiye'de yaygın olarak bilinen merkezler; Avanos, Çanakkale, İznik, Kütahya. Tokat bilinmiyor. Bir kere bu işi yaptığınız andan itibaren insanların genetik hafızası canlanmaya başlıyor. Bir algı oluşmaya başlıyor, bu iş burada yapılabilir oluyor. Çünkü Handaki dükkanların bir özelliği de şu; biz aslında sokak sanatı yapıyoruz burada. Caddenin üzerinde insanların atölyeleri var. Vatandaş gezerken bütün işlerin nasıl yapıldığını görebiliyor, gözlemleyebiliyor" dedi.

Ham çömleği aldıktan sonra karar verdikleri bir zemin rengiyle zemini boyadıklarını ifade eden Adıyaman, "Burada ben sarıya karar verdim ve sarıyla boyadım. Üzerine bir deseni ister doğaçlama fırça ile istersek aydıngerle yardımıyla geçirme şansımız var. Deseni geçirdikten sonra renklendirmeleri yapıyoruz. En son aşamada da vernik atıp işlemi tamamlıyoruz tabi rötuşları yaptıktan sonra. Genelde şehirde yaşayan insanlar ve şehir dışında yaşayan Tokatlılar bizim müşteri grubumuzu oluşturuyor. Çok fazla yabancı müşterimiz var. Onlar daha küçük ürünleri almayı tercih ediyorlar. Kolay taşınabilir ürünleri tercih ediyorlar. Dekorasyon malzemelerini ağırlıklı olarak özel hediyeliklerde kullanıyoruz. O şekilde daha çok satıyoruz" diye konuştu. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tokat'ta Çömlek Boyama Sanatı Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement