Tokatlı Kadın Üreticiye 'Terör' Darbesi - Son Dakika
Güncel

Tokatlı Kadın Üreticiye 'Terör' Darbesi

Tokatlı Kadın Üreticiye \'Terör\' Darbesi

Tokat'ta, unutulmaya yüz tutmuş 'urgancılık' mesleğini devam ettiren 42 yaşındaki Ayşe Darende, artan terör olayları nedeniyle hayvancılığın yoğun olduğu Doğu Anadolu ve bazı Güneydoğu illerine satış yapamayınca üretimi büyük oranda azalttı.

09.12.2015 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta, unutulmaya yüz tutmuş 'urgancılık' mesleğini devam ettiren 42 yaşındaki Ayşe Darende, artan terör olayları nedeniyle hayvancılığın yoğun olduğu Doğu Anadolu ve bazı Güneydoğu illerine satış yapamayınca üretimi büyük oranda azalttı.

Tokat'ta oturan 2 çocuk annesi Ayşe Darende, 19 yıllık eşi Cemil Darende'nin mesleği urgancılığa 6 yıl önce heves sardı. Bir süre sonra evinde hayvanlarda kullanılan yular ile tasma yapmaya başlayan Darende, ardından eşi ile birlikte aynı dükkanda işe başladı. Eşinin yanında çalışan ve kentte bu meslekle uğraşan tek kadın olan Darende, işyerinde at, eşek, inek yuları ile köpek tasması üretiyor. Ürettiği ürünleri ise eşi Cemil Darende sipariş üzerine satışını yapıyor. Daha çok hayvancılığın yoğun olduğu Doğu Anadolu'daki illere satış yapan Darande, son aylarda yaşanan terör olayları dolayısıyla bu bölgedeki illere 'can güvenliği' korkusu nedeniyle gidemeyince işlerinde büyük bir düşüş yaşandı. Daha önce 15 kadına evlerinde fason iş veren Darende, bu sayısı 3'e düşürdü.

'DOĞU'YA GİDEMİYORUZ'

Eşinden öğrendiği mesleğini Taşhan'da bulunan iş yerinde sürdüren Darende, hem üretim hem de diğer illere satış yaptığını söyledi. Daha çok hayvancılığın yoğun olduğu Doğu Anadolu ve bazı Güneydoğu illerine satış gerçekleştirdiğini kaydeden Darende, "İşler son zamanlarda baya bir düştü. Özellikle son 6 aydır artan terör olaylarından sonra büyük düşüş yaşıyoruz. Ben mesela ürettiğim bu ürünlerin hepsini Doğu ağırlıklı satıyordum, orada hayvancılık daha fazla olduğu için. Özellikle hayvancılığın olduğu Kars, Muş, Van ve Iğdır'da müşterilerim daha fazlaydı. Ama şu anda terör olayları çok fazla ilerlediği için, can güvenliğimiz olmadığından gidemiyoruz. Bu nedenle satışımız azaldı" dedi.

Her hafta 2 bin civarında ürün satarken şu anda sadece 150 sipariş alabiliyorum. Mesela kolon yularlarını aylık 10 bin tane satardım, şu anda iki bin tane satıyorum. Bu da önemli bir kayıp demek. Yine bağlama yularını bir ton işlerken şu anda 150 kilo işliyoruz. Komik bir rakam yani. Ayrıca boncuklu yuları aylık 500 kilo işlerken 200 kiloya düştü. Çok aşırı düşüş var. Şu anda üretim durdu. Bana iş yapan kadın sayısını da azaltmak zorunda kaldım. Sadece buraya yetecek kadar ürün yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Tokat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokatlı Kadın Üreticiye 'Terör' Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement