Tony Blair: Batı Radikal İslam Tehdidine Odaklanmalı - Son Dakika
Dünya

Tony Blair: Batı Radikal İslam Tehdidine Odaklanmalı

Eski İngiltere Başbakanı ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Tony Blair, Batılı lidere 'Ukrayna konusunda Rusya ile farklılıkları bir yana bırakıp radikal İslam tehdidine odaklanmaları' uyarısında bulundu.

23.04.2014 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İngiltere Başbakanı ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Tony Blair, Batılı lidere 'Ukrayna konusunda Rusya ile farklılıkları bir yana bırakıp radikal İslam tehdidine odaklanmaları' uyarısında bulundu.

BM, ABD, AB ve Rusya'nın ortak Orta Doğu temsilcisi olan Blair bugün Londra'da yaptığı konuşmada, güçlü devletlerin "taraflarını seçmeleri" ve "açık görüşlü" gruplara destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Batı'nın Suriye'ye müdahale etmeyerek "ağır bir bedel ödeyebileceği" uyarısını da yapan Blair, bu ülkede "iyimser bir çözüm yaratılması" fırsatının kaçırıldığını belirtti.

"Batılı liderler, diğer farklılıklara rağmen özellikle Rusya ve Çin'le işbirliğine gitmeli" diyen Blair, "İslam'ın asıl vermek istediği mesajı saptırıp çarpıtan" radikal bakışın yarattığı tehdidin tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Blair sözlerini şöyle sürdürdü:

"Radikal İslam tehdidi toplumların, hatta milletlerin istikrarını bozuyor. Küreselleşme çağında, hep birlikte barışçıl bir şekilde yaşama imkânını zayıflatıyor...Bu tehdidi kabullenmekte isteksiz, etkin bir şekilde mücadele etmek konusunda da güçsüz görünüyoruz."

-"PARA HARCAMAK SAÇMA"-

Tony Blair, Batı'nın güvenlik ve savunma konusunda yakın ilişkileri bulunan ülkelerdeki okullar ve eğitim kurumlarında "destek gördüğünü" söylediği bir ideolojiye karşı güvenlik önlemleri için milyarlarca dolar harcanmasının "saçma" olduğunu liderlerin de fark etmesi gerektiğini kaydetti.

"Bu ülkelerden bazıları bu ideolojinin pençesinden kaçmak istiyor elbet. Ama içinde bulundukları siyasi kısıtlamalar nedeniyle bu çok zor" diyen Blair, sözlerini şöyle sürdürdü:

"21. yüzyılda, barışçıl bir şekilde mi var olacağız? Yoksa farklı kültürlerden gelenler çatışacak mı? Bu sorunun yanıtını, açık görüşlü ve kapalı görüşlü diyebileceğimiz gruplar arasındaki mücadele verecek."

Tony Blair konuşması öncesi BBC'ye yaptığı açıklamada da, Batı'nın "bu büyük mücadelenin, doğru bir yolla çözüme kavuşmasında sorumluluğu ve çıkarı olduğunu" söyledi.

Blair, "Çoğu kişi, bu meseleyi bir kenara bırakıp unutabileceğimizi düşünebilir ama bu büyük bir hata olurdu. Her şeyden önce kendimizi adamalıyız. Sorunla yakından ilgilenmeliyiz" dedi.

-"UÇUŞA YASAK BÖLGEDE ISRAR EDERDİM"-

Blair, Suriye konusunda ise İngiltere'nin askeri müdahalede bulunma konusunda isteksizliğini anladığını söyledi. Ancak Blair, "İki yıl önce Başbakanlık koltuğunda otursaydım uçuşa yasak bölge ilan edilmesinde ısrarcı olurdum" dedi.

BBC Türkçe'nin yansıttığı habere göre, müdahalenin çok zorlu sonuçları olabileceğini tahmin ettiğini belirten Blair,"Ama Suriye'ye bakarsanız, müdahale etmemenin de sonuçları olduğunu görürsünüz. Müdahale etmemek, bizim de çok ağır bir bedel ödeyeceğimiz bir durum" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Tony Blair: Batı Radikal İslam Tehdidine Odaklanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kral Charles, Rus medyasının ölüm iddialarını yalanladı
    16:53 Kral Charles, Rus medyasının ölüm iddialarını yalanladı

    Rus medyasının öldüğünü iddia ettiği Kral Charles, Londra'daki Clarence House'a gitmek için Windsor Kalesi'nden ayrılırken görüldü. Kraliyet limuzininde oturan 75 yaşındaki Kral, kanser tedavisine devam ediyor. Rus medyasının iddialarının ardından İngiliz Büyükelçiliği, Kral III. Charles'ın hayatta olduğunu doğruladı. Sahte haberler, Galler Prensesi'nin 'mutlu, sağlıklı ve rahat' göründüğü bir dönemde yayıldı.

  • Afganistan'da 330 Binden Fazla Kız Çocuğu Okula Gidemeyecek
    16:22 Afganistan'da 330 Binden Fazla Kız Çocuğu Okula Gidemeyecek

    Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Taliban yönetimi nedeniyle bu yıl ortaokula başlaması gereken 330 binden fazla kız çocuğu okula gidemeyecek. Kız çocuklarının eğitim hakkının engellenmesiyle ilgili bir örnek olarak 13 yaşındaki Zayneb'in hikayesi anlatılıyor.


Advertisement