Torbalı'da Abdülhamit Han'ı Anma Etkinliklerine Büyük İlgi - Son Dakika
Yerel

Torbalı'da Abdülhamit Han'ı Anma Etkinliklerine Büyük İlgi

Torbalı\'da Abdülhamit Han\'ı Anma Etkinliklerine Büyük İlgi

İzmir’in Torbalı ilçesinde düzenlenen ‘Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han’ konulu panel yoğun ilgi gördü.

25.02.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Torbalı ilçesinde düzenlenen 'Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han' konulu panel yoğun ilgi gördü.

Torbalı ilçesinde, Torbalı Belediyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen 'Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han' konulu panel Torbalı Belediye Kültür Merkezi (BKM) de gerçekleştirildi. Panelde, yaklaşık bin kişilik salon hınca hınç dolarken, vatandaşlar, öğretim görevlileri tarafından verilen bilgileri dikkatle dinledi.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, panelin açılışında yaptığı konuşmada, "Sultan ll. Abdülhamid Han'ı vefatının 97. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyorum. Böylesine seçkin, akademik bir kadronun karşısına çıkıp bilime, topluma ve tarihe dair konuşacak değilim. Ancak; Torbalı'mızda tarihe, bilime, geleceğe ve geçmişe dair bütün değerlerin konuşulması, tartışılması, elde edilen verilerle de bir yol haritasının oluşturtması gerektiğini düşünenlerdenim. Biz kimliksiz, geçmişi olmayan, bütün birikimleri 90 yıla sığdırılan ve sonradan türetilmiş toplama bir kültürün mirasçıları gibi gösteriliyoruz. İşte bu durum beni incitiyor. Tarih bilgisinden yoksun, değerlerine yabancı hale getirilmiş, atasından ve geçmişinden utanan ya da unutturulan bir nesilden nasıl başarı bekleyebiliriz? İnsanoğluna anlam kazandıran, onu üstün ve mesul kılan en önemli vasıflarından birisi ilimdir" dedi.

Yaşar Görmez, Türk tarihinin okuyup, incelenmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: Tarihimizi farklı kaynaklardan okumalıyız, incelemeliyiz, tefekkür ve muhakeme etmeliyiz.Tarih bilincimizi artırmadan ve atalarımızın izlerini sürmeden vatan sevgimizi neyle besleyeceğiz? Çocuklarımıza hangi tarihi aşılayarak geleceğe koşacağız? Belediyelerin, su kadar, yol kadar, ağaç, çevre ve şehircilik kadar önemli bir misyonu da tarihine sahip çıkmaktır. Yönettiğimiz kentte tarihe dair ne varsa, hangi değerler bu şehrin kurulmasını sağlamışsa, hangi yapılar tarihe tanıklık etmişse. Hangi çeşme bize su, hangi cami bize ezan sesi dinletmişse, hangi handa atalarımız dinlenmişse ona sahip çıkacağız. Onun içindir ki, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin kapısını çaldık. Öyle sanıyorum ki bu bilim, tarih ve ilim yolculuğumuz bir dizi konferans, panel, sempozyumlarla sınırlı olmayacak. İnşallah birlikte projeler de gerçekleştireceğiz. Torbalı'da Osmanlıca kursu açtığımızda beklenen tepki geldi. 'Buna ne gerek var' denildi. Makam odamda bulunan Sultan Abdülhamit Han'nın fotoğrafından dolayı da eleştirildim. Bunlar insanın içini acıtıyor."

'Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han' konulu panele, Torbalı İlçe Kaymakamı Aydın Memük, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun, AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Hasan Akbıyık, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılırken, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bülent Uludağ, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Küpeli ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İrfan Kökdaş, konuşmacı olarak katıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Torbalı'da Abdülhamit Han'ı Anma Etkinliklerine Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement