Trafikteki Gizli Tehlikeler Ölüm Saçıyor - Son Dakika
Yerel

Trafikteki Gizli Tehlikeler Ölüm Saçıyor

Trafik kazası istatistiklerinde ölümlü trafik kazasına karışmada ön sıralarda yer alan motosiklet ve traktörler, araç kusurlarının bertaraf edilerek kazaların önlenmesi için hayati önem taşıyan "periyodik araç muayene yaptırılması" istatistiklerinde ise son sıralarda yer alayor Geçen yıl araç türleri içinde ölümlü trafik kazasına karışma sıralamasında 3. sırada yer alan motosikletlerden sadece yüzde 20'si periyodik muayeneden geçerken, bu oran traktörlerde ise yüzde 26'da kaldı.

08.01.2014 11:26

UFUK KIRABALI - Ölümlü trafik kazasına karışmada ilk sıralarda yer alan motosiklet ve traktörler, araç kusurlarının bertaraf edilerek buna bağlı kazaların önlenmesinde büyük önem taşıyan "periyodik araç muayenesi" işleminin en fazla ihmal edildiği araçlar arasında yer alıyor.

AA muhabirinin trafik kazaları ve periyodik araç muayene istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, geçen yılın ilk 10 ayında Türkiye genelinde 185 bin 628 aracın karıştığı toplam 116 bin 685 trafik kazası meydana geldi ve 3 bin 130 kişi yaşamını yitirdi. Kazaya karışan araç türleri incelendiğinde, araçların 93 bin 901'ini otomobiller oluşturdu. Otomobillerin ardından en fazla ölümlü trafik kazasına karışan motorlu araç türleri, 29 bin 514 adetle kamyonet, 26 bin 667 adetle de motosikletler oldu. Bu ilk 3 sırayı ise minibüs, otobüs, kamyon, çekici ve traktörler izledi.

Motosiklet ve traktörler en kontrolsüz araçlar

Ölümlü trafik kazasına karışma sıralamasında ilk 10'da yer alan motosiklet ve traktörlerin, kaza sıklıklarının yanı sıra periyodik araç muayeneden geçme oranları en düşük araç türleri olmasıyla da dikkati çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı denetiminde Türkiye'de periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK'ün araç muayene istatistiklerinde, yıl içinde periyodik muayeneden geçmesi gereken motosikletlerden sadece yüzde 20'sinin, traktörlerin ise yüzde 26'sının kontrol ettirildiği görüldü.

Bu durum, trafikte seyir halindeki motosikletlerin yüzde 80'inin, traktörlerin ise yüzde 76'sının, fren, lastik, yürüyen aksam ve aydınlatma sorunları gibi kazaya yol açabilecek önemli kusurların var olup olmadığının kontrol edilmediği anlamına geliyor.

"Araç kusuru sürücü hatalarına yansıyor"

TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, periyodik araç muayenesinin, trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2012'de meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazanın yüzde 88'inin sürücü, yüzde 10'un da yaya hatasından, geri kalan kısmının ise araç ve yol koşulları nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Ören, bununla birlikte sürücü hatası olarak kayıtlara geçen kazalarda araç kusurlarının da etkili olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Ören, hız limitlerini aşmanın, istatistiklerde sürücü hatası görüldüğünü, bunun yanında hızlı da olsa frenlerin ayarsızlığı nedeniyle aracın kontrolden çıkmasının aslında araç kusuru olduğuna işaret ederek, "Geçerli bir muayenesi olmayan araçlar, trafikte hepimiz için potansiyel bir tehlike yaratıyor" dedi.

Traktör ve motosikletler için özel çalışma yapılacak

Türkiye'de periyodik araç muayenesi konusunda özellikle otomobil ve ticari araç sürücülerinde belirli bir farkındalığın ve bilincin oluştuğunu ancak traktör ve motosikletler için bu durumun geçerli olmadığını belirten Ören, şunları kaydetti:

"Bu iki araç cinsinde, muayeneye gelmeyenlerin oranı, gelenlere göre hayli yüksek. TÜVTÜRK olarak, özellikle bu iki araç cinsine özel bilgilendirme ve farkındalık projeleri gerçekleştiriyoruz. Motosiklet kullanıcılarından, istasyonlarımızın şehir dışında olduğu için motosikletle ulaşımın zor olduğu yönünde yorumlar aldık ve bu nedenle ikisi İstanbul Maslak ve Kızıltoprak'ta, biri de Antalya'da olmak üzere motosikletlere özel 3 istasyon açtık. Yine traktörler için Türkiye genelinde ziraat odalarına, traktör muayenesinin önemini anlatan bilgilendirici broşürler ve posterler gönderildi. Gezici muayene istasyonlarımız, mümkün olduğu ölçüde yerel yönetimlerle işbirliği sonucunda birçok köy ve beldeyi ziyaret ediyor. Traktör sahipleri çalışmanın yapılabildiği yerlerde sabit istasyonlarımıza gelmeden, kendi yerleşim birimlerinde muayenelerini gerçekleştirebiliyor." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trafikteki Gizli Tehlikeler Ölüm Saçıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement