Tunceli'de Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı

Tunceli\'de Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı

Dersim isyanında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları Tunceli'de düzenlenen törenle anıldı.

16.11.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dersim isyanında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları Tunceli'de düzenlenen törenle anıldı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının anma töreni, merkeze bağlı Pınar köyünde 1938 yılında 120 köylünün kurşuna dizildiği dere kenarında yapıldı. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı törende Dersim Halk Meclisi adına açıklama yapan Leman Çevrim, 1937-38  yıllarında devletin Dersim'e düzenlediği askeri hareket sırasında gayri resmi rakamlara göre 70 bin kişinin kurşuna dizilerek öldürüldüğünü ileri sürdü. Çevrim, "17 Kasım 1938'de, Dersim halkının önderlerinden olan Seyit Rıza ve 7 arkadaşı Elazığ Buğday meydanında asılarak idam edilmişlerdir. Hukuksuz bir şekilde kurulan bir mahkemede bir gece yarısı alının düzmece bir kararla Seyit Rıza'nın yaşı küçültülerek idam edilirken oğlunun yaşı da mahkeme kararıyla büyütülerek idam edilmiştir" dedi.

Leman Çevrim, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 77 yıl geçmesine rağmen mezar yerleri hala kamuoyuna açıklanmadığını da belirterek, "Dersim soykırımı resmen tanınmalı ve özür dilenmelidir" diye konuştu.

Anma töreninde konuşan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul da "Aslında yaşanan bu katliamla Dersim'de bir soykırım yaşanmıştır. O dönem TBMM'de alınan kararlar ile Dersim'in bir çıbanbaşı olduğu ve bu çıbanların temizlenmesi gerektiği bir çok belgede vardır" dedi.

Konuşmalardan sonra Seyit Rıza ve arkadaşları ile Pınar köyünde kurşuna dizilen 120 köylü için mum yakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

- Tunceli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli'de Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement