Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Devletin Kömür Ocaklarını Özel Sektöre Devretmesi Kazaları Arttırdı - Son Dakika
Güncel

Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Devletin Kömür Ocaklarını Özel Sektöre Devretmesi Kazaları Arttırdı

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, devletin kömür ocaklarını özel sektöre devretmesinden sonra iş kazalarında artışın yaşandığını belirterek, "Ocakların işletmesini devletten alan firmalar, bazı bölümleri taşeron firmalara ihale etmişlerdir.

22.05.2014 10:39

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, devletin kömür ocaklarını özel sektöre devretmesinden sonra iş kazalarında artışın yaşandığını belirterek, "Ocakların işletmesini devletten alan firmalar, bazı bölümleri taşeron firmalara ihale etmişlerdir. Dolayısıyla emek ve alın terinin sömürülmesine iktidar sahipleri seyirci kalmışlardır" dedi.

Yokuş yaptığı yazılı açıklamada, taşeronlaşmanın asıl amacının, kısa zamanda yüksek kar elde etmek olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde yaşanan iş kazalarının büyük bir sebebi yüksek kar amacı güdülerek, taşeron işçilerin hiçbir eğitim verilmeden ve gerekli donanıma sahip olmadan iş başı yaptırılmasıdır. İş kazalarındaki ikinci önemli sebep ise denetimlerin yeterli olmaması ve liyakatsiz kişilerin siyasi otorite aracılığıyla üst düzey görevlere getirilmesidir" ifadelerini kullandı.

-"31 YILDA 14 BÜYÜK MADEN KAZASININ YAŞANDI"-

Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı verilerini anımsatan Yokuş, her gün 205 iş kazasının yaşandığını, bu iş kazalarında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise yaralandığını kaydetti. Türkiye'de son 31 yılda 14 büyük maden kazasının yaşandığını vurgulayan Yokuş, Türkiye'de bu kadar çok ölümlü maden kazasının yaşanmasının temelinde uluslararası sözleşmelerin ve Kamu Kurumlarınca hazırlanan raporların dikkate alınmamasından kaynaklı olduğunu belirtti. Yokuş, devletin kömür ocaklarını özel sektöre devretmesinden sonra iş kazalarında artışın yaşandığına dikkat çekerek, "Ocakların işletmesini devletten alan firmalar, bazı bölümleri taşeron firmalara ihale etmişlerdir. Dolayısıyla emek ve alın terinin sömürülmesine iktidar sahipleri seyirci kalmışlardır" ifadelerini kullandı. Yokuş, Soma'da yaşanan acıların tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

"-Soma'da yaşadığımız facianın tekrar yaşanmaması, ailelerin ocaklarına ateş düşmemesi için alınması gereken önlemlerin başında taşeron işçiliğe son verilmesi gerekmektedir.

-Uluslararası sözleşmeler ve Devletin kendi kurumlarınca hazırlanan raporlar dikkate alınmalıdır.

-İLO'nun 176. Maddesi imzalanmalı. Bütün maden ocakları bu sözleşmede zikredilen teknik donanım başta olmak üzere, madenlerde çalışacak işçilerin güvenliği sağlanmalı.

-Tüm madenlerde üretim durdurulmalı, bu sürede gerekli denetimler yapılıp, tüm güvenlik önlemleri alınarak, gerekli teknik donanım sağlandıktan sonra madenler tekrar üretime açılmalıdır.

-İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'ndaki eksiklikler giderilmelidir.

-Kaza riski bulunan işlerde personele gerekli eğitimler verilmeli, teknik ekip ve ekipman eksiksiz olarak temin edilmelidir.

-İşçi ve memurların sendikalaşmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

-Denetimler artırılmalı, ehliyet ve liyakat sahibi yöneticiler görevlendirilmelidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Devletin Kömür Ocaklarını Özel Sektöre Devretmesi Kazaları Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement