Türk Tırları İçin Azerbaycan ve Gürcistan'da Kolaylık Girişimi - Son Dakika
Güncel

Türk Tırları İçin Azerbaycan ve Gürcistan'da Kolaylık Girişimi

Türkiye, transit geçiş ücretleri ve kota konusunda kolaylıklar sağlanması amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan'a çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.

16.10.2014 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Azerbaycan ve Gürcistan'a tırların geçişlerinde transit geçiş ücretleri ve kota konusunda kolaylıklar sağlanması için üçlü çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.

Bakan Elvan, "Uluslararası Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesi" konferansına katılmak için bulunduğu Azerbaycan'da Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanı David Şavliaşvili ile ikili görüşmeler yaptı. Elvan, görüşmelerde Türk tırları için bu ülkelerde kolaylık sağlanması konusunu gündeme getirdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Elvan ve Memmedov arasındaki görüşmede, iki ülke arasında ulaştırma yatırımları ele alındı ve karayolu taşımacılığındaki transit geçişler ve kota konusu üzerinde duruldu. Bakan Elvan, transit geçişlerin kolaylaştırılması hususunda Gürcistan'ın da katılımıyla bir üçlü çalışma grubu kurulmasını önerdi. Görüşmede ayrıca, Türk tırlarının Azerbaycan'da konaklama süresinin uzatılmasına yönelik bir çalışma yapılması da kararlaştırıldı.

Elvan, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması açısından Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne ilave olarak Hazar Denizi geçişinin düzenli hale getirilmesinin önemine değindi. Bakan Elvan, bu alanda Azerbaycan ile çalışabileceklerini, hatta Trenferi hattının talep olması halinde ortak işletilebileceğini dile getirdi. Görüşmede, bu konuya yönelik de bir çalışma başlatılmasına karar verildi.

Gürcü bakan Şavliaşvili ile yapılan görüşmede ise bölgesel karayolu taşımacılığında kullanılan rotalar hakkında değerlendirmeler yapıldı. Bakan Elvan, transit geçiş ücretlerinde yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Bu konuda Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında teknik bir heyetin oluşturulması ve bu konunun detaylarının ele alınması teklifinde bulunan Elvan, transit geçiş ücretlerinin azaltılması ile Gürcistan üzerinden karayolu taşımacılığının artacağını ve bu sayede Gürcistan'daki projelerin daha fazla ilgi göreceğini söyledi.

Türkiye'nin bu teklifi Gürcistan heyeti tarafından olumlu karşılanırken, teknik heyetlerin çalışmasından sonra bakanlar düzeyinde yeni görüşmeler yapılmasına karar verildi.

Lütfi Elvan, görüşmelerin ardından konferansa katılan diğer bakanlarla Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade'yi ziyaret etti. - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Tırları İçin Azerbaycan ve Gürcistan'da Kolaylık Girişimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement