Türkiye ile Fransa Birlikte Uçuşa Yasak Bölge Oluşturabilir mi? - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile Fransa Birlikte Uçuşa Yasak Bölge Oluşturabilir mi?

Türkiye ile Fransa Birlikte Uçuşa Yasak Bölge Oluşturabilir mi?

Paris ziyareti sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Fransa Cumhurbaşkanı uçuşa yasak bölge oluşturulması planımızı destekliyor." dedi.

02.11.2014 20:12  Güncelleme: 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paris'e yaptığı günübirlik çalışma ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerle söyleşen Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı'nın uçuşa yasak bölge konusundaki görüşlerini anlattı. Erdoğan'ın sözlerinde "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ÖSO konusunda Türkiye ile aynı çizgide olduklarını söyledi. Irak için de bizim çizgimizi paylaşıyorlar. Yani, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, güvenli bölge oluşturulması ve ılımlı muhaliflere eğitim ve donatım desteği sağlanmasını öngören planımızı destekliyorlar." cümleleri dikkat çekti.

Gazetecilerle gündeme ilişkin uzun bir söyleşi gerçekleştiren Erdoğan, Fransa ile uçuşa yasak bölge oluşturulup oluşturulamayacağı konusunda görüşlerini de açıkladı. İşte Erdoğan'ın konuşmasında dikkat çeken o ayrıntı:

"IRAK'I 3'E BÖLMEYİ PLANLADILAR"

"Ortadoğu, sonradan uydurulmuş bir coğrafi ifade. Aslında bir Yakındoğu var, bir de Uzakdoğu. Ortadoğu aslında bir petrol havzasının ifadesi. Bu çerçevede Irak'ı 3'e bölmeyi planladılar. Bir Kürdistan olacaktı, bir Sünni Araplar'dan ve Türkmenler'den oluşan devlet, bir de Şia devleti. Bu planlamayı kafalarında yaptılar. Ama ilk uygulamada gerçekleştiremediler. Sonra Maliki'nin başbakan olmasıyla ikinci girişim başladı. Maliki ordunun üst kademesini sadece Şii subaylardan oluşturdu. Ardından çoğunu cezaevlerinden saldırıverdiği sabıkalıların meydana getirdiği bir gerilla gücü kurma yoluna gitti. Şimdi yeni Irak Başbakanı (Haydar El İbadi) Irak'ı yeniden birleştirmek konusunda umut veriyor. Bakalım gerçekleştirebilecek mi? Bu çabalarını baskın karakterli politikalar uygulamak yerine zamana yaymayı tercih ediyor olabilir. Mesela cumhurbaşkanı yardımcılıklarında yetki sınıflandırması yapmadı.

"FRANSA UÇUŞA YASAK BÖLGEYİ DESTEKLİYOR"

Haritanın diğer parçası olan Suriye'ye gelince... Ülkede terör cirit atıyor. Ilımlılar (Özgür Suriye Ordusu-ÖSO) vatan savunması derdine düştü. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ÖSO konusunda Türkiye ile aynı çizgide olduklarını söyledi. Irak için de bizim çizgimizi paylaşıyorlar. Yani, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, güvenli bölge oluşturulması ve ılımlı muhaliflere eğitim ve donatım desteği sağlanmasını öngören planımızı destekliyorlar. Son gelişmelerle ilgili olarak ne yazık ki çok ciddi dezenformasyon var. Mesela Kobani konusunda Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi 2000 Peşmerge göndermekten söz etti. Sonra sayı 500'e indi. PYD bunu da kabul etmedi. 90'a kadar inildi. Bu 90 Peşmerge'ye ek olarak araçları kullanacak şoförler ve muavinleri eklenecek, sayı aşağı yukarı 150'ye çıkacaktı. 90 Peşmerge'yi biz uçaklarımızla Türkiye'ye getirdik. PYD buna da direndi. Peşmergeler silahları bize versinler, Kuzey Irak'a dönsünler diye tutturdular. Bu silahlarla DAİŞ'in denetimindeki Kobani'de savaşamayız diyorlar. Çünkü ağır silahlarla gerilla savaşı yapamayacaklarını söylüyorlar. Aslında dertleri orayı PYD'nin dışındaki bir güce kaptırmamak. Tek hedef bu. Suriye'de şu anda Halep de tehlikede. Halep'i düşünmüyorlar ittifak güçleri, Kobani'yi düşünüyor. Yani orada varsa yoksa Halep'tir. Sureyi'nin kuzeyi dediğin zaman Halep'i anlarsın, ama bunlar Halep'i bir kenara koymuşlar varsa yoksa Kobani diyorlar. Kobani'dekiler zaten hepsi geldiler ve biz de kabul ettik. Kapıyı da kapatmadık. Ama Halep'te şu anda geniş bir tarih yok oluyor. İnsanlar yarın orada aynı durumla karşı karşıya kalacak ve şu anda onlar orada son mücadelelerini veriyor. Ve Hollande baktım Halep'e yönelik çok hassas. Kobani halkı zaten Türkiye'ye sığınmış durumda. Dolayısıyla orada halihazırda sivil kalmadı. 1500-2000 kadar silahlı kişi var.

"FRANSA İLE TÜRKİYE UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURABİLİR Mİ?"

Bakın, aslında tehdit altında olan benim, yani Türkiye. Nitekim geçenlerde, vatandaşlarımızın can güvenliği için bir köyü boşaltmak durumunda kaldık. Dedikleriniz, ancak BM Güvenlik Konseyi kararıyla, o olmazsa NATO kararıyla sağlanabilir. Bana göre, 36'ncı Paralel'in üstü güvenli bölge ilan edilmeli. Neden? Çünkü, topraklarımızda 1.6 milyon sığınmacı var. O bölgede onlar için farklı planlamalar yapılabilir. Hatta alt yapısıyla, üst yapısıyla yerleşim birimleri bile inşa edilebilir. Kobani'yi bir yana bırakın, Halep tehdit altında. Kuzey Suriye'nin kalbidir Halep. Ve ne yazık ki, orada koca bir tarih yok olmak üzere.

IRAK VE SURİYE ÜZERİNDEN SINIR MI ÇİZİLMEYE ÇALIŞILIYOR?

Çok farklı, çok karmaşık hesaplar olabilir. Bakın, DAİŞ petrolünü kim alıyor? Esad yönetimi. Yani, Musul petrolünü Esad'a peşkeş çekiyorlar. Suriye'de Esad'a karşı direniş başladığında sadece ÖSO vardı. Sonra sonra terör örgütleri ortaya çıkmaya başladı. Şimdi bile ÖSO aşağı yukarı 120 bin silahlı adamı olduğunu söylüyor. Ama 2 sorunları var: Para, donatım ve dolayısıyla eğitim. Bunlar verilirse dengenin yeniden sağlanabileceğini ifade ediyorlar."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türkiye ile Fransa Birlikte Uçuşa Yasak Bölge Oluşturabilir mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • POLİS61: Fransa destekliyorsa Helal olsun Demekten başka bişey diyemeyiz. . Uçuşa yasak bölge olmalı 4 1 Yanıtla
  • hayatı yalan: Bu fransızlara güven olmaz laf değil icraat görelim 2 0 Yanıtla

Advertisement