Türkiye Kamu-Sen Üyelerinden Maaş Zammı Protestosu - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kamu-Sen Üyelerinden Maaş Zammı Protestosu

Türkiye Kamu Sen İstanbul İl Başkanı Bostan: "Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Antlaşması olmuştur"

15.01.2015 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı M. Hanefi Bostan, "Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Antlaşması olmuştur" dedi.

Cağaloğlu'ndaki valilik binası önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen üyesi grup, memurlar ile emeklilere maaş zammını bordro yakarak protesto etti.

Bostan, burada yaptığı açıklamada, sözleşmenin ardından maaşlara yansıyan zammın geçim sıkıntısı çeken memur ve emekli için yeterli olmadığını söyledi.

İmzalanan toplu sözleşmeye göre memur ve emeklilerin 730 gününün çalındığını savunan Bostan, "2014 yılında maaşlara 123 liralık zam yapıldı ama yıllık enflasyon yüzde 8,17 oldu. Geçtiğimiz yıl, ailenin temel ihtiyaç kalemlerine ortalama yüzde 19,6 zam gelmiştir. Yine geçen yıl, mercimek yüzde 42, pirinç yüzde 31, dana eti yüzde 19, peynir yüzde 16, yoğurt yüzde 11 zamlandı. Ekmeğe bile yüzde 15 zam geldi. İmzalanan toplu sözleşme, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çalmıştır" dedi.

Bostan, cebe yansıyan enflasyon ile istatistiklere yansıyan enflasyon arasında fark olduğunu, geçen yıla göre 4 kişilik bir ailenin harcamalarının 403 lira arttığını anlattı.

Kamu çalışanlarına geçen yıl verilen zammın 123 lira olduğunu hatırlatan Bostancı, şöyle konuştu:

"Verilen bu zammı dikkate alırsak eğer bir memur ailesi, geçtiğimiz yılı 280 lira zararla kapattı. Yaşanan bu erime ortalama olarak maaşlarda yüzde 12,56'ya denk geliyor. İşte biz, bu nedenle yüzde 12 ek zam istiyoruz. Gerçekler ortadayken halen daha bazı sendikalar 'memurlarımızı enflasyona ezdirmedik' diyebiliyor. Başbakan, 'memurlara yüzde 17 zam verdik' diyor, Maliye Bakanı, 'yüzde 8,5 zam verdik' diyor.

Soruyorum, 2014'te 425 lira zam alan var mı? Yahu ne menem bir 123 liraymış ki tam bir buçuk yıldır devletin bütün resmi kurumları teyakkuza geçti ama şu 123 liranın memur maaşına ne oranda yansıdığını hesaplayamadı. Kim ne derse desin, güneş balçıkla sıvanamaz. Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Antlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başlarında gasbedilmiş, soruları yok sayılmış, 2 milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Memurların ve emeklilerin koskoca iki yılı resmen çalınmıştır."

Yüzde 12 ek zam taleplerini sonuna kadar dile getireceklerini kaydeden Bostan ve beraberindeki açıklamanın ardından sendika üyeleri elindeki maaş bordrolarını yaktı.

Bir süre döviz açıp, slogan atan gruptakiler, eylemini sona erdirdi.

BES üyelerinden protesto

Kadıköy Vergi Dairesi önünde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de slogan atarak AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı binasına kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklaması okuyan BES İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Salih Aksoy, bordroların açlığın ve sömürünün belgesi olduğunu söyledi.

Memur ve emeklinin hakkını sonuna kadar arayacaklarını aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"Kamu emekçileri, iradesi yok sayılarak iktidarın beklentilerine uygun biçimde yandaş konfederasyon tarafından imzalanan satış sözleşmesinin ürünü olan bu bordroları reddetmektedir. En son emeklilik ikramiyesinin 30 yıl ile sınırlandırılması haksızlığına karşı verdiğimiz hukuki mücadeleyi nasıl kazandıysak diğer tüm hak gasplarına karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz"

Açıklamanın ardından üyeler bordrolarını yakarak eylemi sonlandırdı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Kamu-Sen Üyelerinden Maaş Zammı Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement