Türkiye-Kazakistan Ticaret, Yatırım ve İşbirliği Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Kazakistan Ticaret, Yatırım ve İşbirliği Toplantısı

EBSO'da düzenlenen toplantıda iki ülke arasında ticaret, yatırım ve işbirliği imkanları ele alındı.

17.07.2014 15:15

Kazakistan heyetinin Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ziyaretinde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret, yatırım ve işbirliği imkanları ele alındı.

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymayayev'in başkanlık ettiği ve Güney Kazakistan Eyalet Vali Vekili Saparbek Tuyakbayev'in de aralarında bulunduğu 18 kişilik Kazakistan heyetinin EBSO ziyaretinde "Türkiye-Kazakistan Ticaret, Yatırım ve İşbirliği Toplantısı" düzenlendi.

EBSO Meclis Salonu'ndaki toplantıda konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Kazakistan'ın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Türkiye'nin ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlattı.

Türkiye ve Kazakistan arasında gerçekleşen 2,8 milyar dolarlık dış ticaret hacminin bu ülkelerin ticaret potansiyelini yansıtmadığını ve yetersiz olduğunu söyleyen Yorgancılar, rakamların arzulanan seviyelere ulaşması için bazı adımların atılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu adımlardan tarafımızca en önemlisi, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasıdır. Bu anlaşmanın bulunmamasından dolayı gümrük vergileri yüksek oranlarda seyretmekte ve bu da ticaret hacmimizi olumsuz yönde etkiliyor. Bu konuda gerekli adımların bir an önce atılması için üst düzey girişimlerde bulunulmasını arzu ediyoruz. Buna karşılık Türkiye ve Kazakistan vatandaşlarının karşı ülke ziyaretlerinde 30 gün boyunca vizeden muaf olması ikili ticaretin geliştirilmesinde önemli bir artıdır."

İzmir'den Kazakistan'a 2013 yılında 22,3 milyon dolarlık ihracat yapıldığını dile getiren Yorgancılar, Kazakistan'da 500'ün üzerinde Türk-Kazak ortak sermayeli firmanın faaliyet yürüttüğünü ve yüzde 100 Türk sermayeli şirketlerin sayısının 160 civarında olduğunu belirtti.

Türk inşaat firmalarının Kazakistan'da önemli projeleri üstlendiğine dikkati çeken Yorgancılar, "Astana Uluslararası Havaalanı, Parlamento Binası, Cumhurbaşkanlığı Konutu, Ulusal Müze, Devlet Konukevi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Astana İkiz Kuleler bu projelerden sadece birkaç tanesidir" dedi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymayayev ise Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra geride bıraktığı 20 yılda ticaret ve ekonomik anlamda azımsanmayacak derecede başarılar elde ettiğini kaydetti. Kazakistan'ın önüne büyük hedefler koyduğunu işaret eden Tüymayayev, "Önümüzdeki seneler içerisinde ikili ticaret hacmimizi 15-20 milyar dolarlara çıkarmamız lazım" diye konuştu.

Kazakistan'ın bağımsızlığında sonra bu ülkeye ilk Türk yatırımcıların geldiğini ve ülkenin kalkınmasına büyük katkılar sağladığını söyleyen Tüymayayev, Kazakistan'da Türk sanayicilerine özel "Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgeleri" kurulacağını açıkladı.

Tüymayayev şöyle devam etti:

"Türk yatırımcılar artık tek başlarına değil çoklu bir şekilde sanayi bölgelerinde yer alabilecekler ve tüm bürokratik engellerden arındırılmış olacaklar. Bu sanayi bölgeleri, Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri gibi olacak ve yatırımcılar seçtikleri organize sanayi bölgesi yönetimiyle muhatap olacaklar. Ayrıca kurulacak bu sanayi bölgelerine gelen Türk yatırımcılar ürettikleri malları sadece Kazakistan'da değil gümrük birliği anlaşmamızın olduğu Rusya, Beyaz Rusya gibi 170 milyonluk nüfuslu bir pazara sevk edebilecek, aynı zamanda ihtiyaç duyacakları hammaddelere daha yakın olacaklar."

Türk işadamlarını Kazakistan'a yatırım yapmaya davet eden Tüymayayev, Kazakistan'a yapılacak yatırımlarda sağlanan teşviklere 12 Haziran 2014'de yenilerinin eklendiğini vurguladı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Kazakistan Ticaret, Yatırım ve İşbirliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement