Mücevherde 20 Milyar Dolarlık Fırsat Türkiye'yi Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Mücevherde 20 Milyar Dolarlık Fırsat Türkiye'yi Bekliyor

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, pırlanta gibi değerli taşlardan alınan ÖTV'nin kalkmasıyla 20 milyar dolarlık pazarın bizi beklediğini söyledi.

24.01.2015 11:26  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mü­cev­her sek­tö­rü, hem Os­man­lı­'dan bu ya­na de­vam eden ge­le­nek­sel özel­lik­le­ri hem de üre­tim­den de­ğil tü­ke­tim­den ver­gi alın­ma­sı­na yö­ne­lik ye­ni dü­zen­le­me­ler­le dün­ya pa­zar­la­rın­da önem­li bir oyun­cu ol­ma­ya doğ­ru ko­şu­yor. Özel­lik­le el­mas ve pır­lan­ta cep­he­sin­de yo­ğun ça­ba­lar dik­ka­ti çe­ker­ken, sek­tör­de­ki ih­ra­cat da Tür­ki­ye or­ta­la­ma­sı­nın üze­rin­de bü­yü­yor. Ge­çen yıl­ki ra­kam, TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re 3.1 mil­yar do­la­ra ula­şır­ken, ay­rı­ca Tür­ki­ye­'ye ge­len tu­rist­le­re de 1.3 mil­yar do­lar­lık sa­tış ya­pıl­dı. Ve top­lam ih­ra­cat mik­ta­rı 4.4 mil­yar do­la­rı bul­du. Tür­ki­ye Mü­cev­her İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (MİB) Baş­ka­nı Ay­han Gü­ne­r'­ dün­ya­da de­ği­şen pa­ra­dig­ma­la­rı ve Türki­ye­'ye na­sıl ya­ra­ya­ca­ğı­nı anlattı.

KAPALIÇARŞI DEĞERLİ TAŞ MERKEZİYDİ

Mü­cev­he­ra­tın bu top­rak­lar­da­ki geç­mi­şi 4 bin yı­la uza­nı­yor. Os­man­lı sa­ray­la­rın­da ise dai­ma önem­li bir ye­ri ol­du. So­nuç­ta Ka­pa­lı­çar­şı­'nın ilk ku­rul­du­ğu yıl­la­ra ba­kın, on­dan ön­ce­sin­de de İs­tan­bul, de­ğer­li taş pa­za­rıy­mış. Is­fa­ha­n'­dan, Teb­ri­z'­den, Af­ga­nis­ta­n'­dan ge­len bü­tün de­ğer­li taş­lar, İs­tan­bu­l'­da top­la­nıp, Ka­pa­lı­çar­şı­'da da ke­si­li­yor­muş. Çok özel us­ta­lar var­mış. Bu us­ta­la­rın bü­yük bir kıs­mı İs­ra­il'­e gi­dip ora­da el­mas bor­sa­sı­nı kur­du­lar, bir kıs­mı da Fran­sa­'ya git­ti. Ora­da mar­ka­lar oluş­tur­du­lar.

PIRLANTA PAZARI KİMLERİN ELİNDE?

Dün­ya­da­ki ham el­mas pa­za­rı­nın yüz­de 80-90'ı İs­ra­il va­tan­daş­la­rı­nın elin­dey­di. Fa­kat, Hint­li­ler 20-25 yıl ön­ce bu alan­da çok bü­yük bir dev­rim yap­tı­lar. Dün­ya­da ke­si­len ta­şın yüz­de 90'ı­nı şim­di Hint­li­ler ger­çek­leş­ti­ri­yor. Pır­lan­ta­nın en zor ta­ra­fı ke­si­mi­dir. Ne­re­dey­se de­ğe­ri ka­dar ke­sim iş­çi­lik de­ğe­ri var­dır. Ge­çen ay Hin­dis­ta­n'­da ka­tıl­dı­ğım bir top­lan­tı­da il­ginç bir ko­nu gün­de­me gel­di. Rus­ya Dev­let Baş­ka­nı Pu­tin de ora­day­dı.

PUTİN, HİNTLİLER'E KIYAK ÇEKTİ

Ba­kın, Ber­lin Du­va­rı yı­kıl­dık­tan son­ra bir an­laş­ma ile Rus­ya­'da çı­kan ham el­ma­sın yüz­de 90'ı­nı The Be­ers iş­li­yor­du. O top­lan­tı­da Rus­ya Dev­let Baş­ka­nı Pu­tin, şu an­da çı­kan el­ma­sın yüz­de 40'ı­nı Hint­li­le­r'e ver­di, bu­na ta­nık­lık et­tik. Hat­ta bi­ze de kes­me işin­de pay al­ma tek­li­fi ya­pıl­dı.

250 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Bu glo­bal oyun­cu­lar se­ne­lik 250 mil­yar do­lar­lık bir pa­za­rı yö­ne­ti­yor. 2023'te ön­gö­rü­len ra­kam ise 600 mil­yar do­lar.

BELÇİKA'DA PAZAR ÇÖKTÜ

Önem­li bir mer­kez olan Bel­çi­ka Ant­werp ve An­ver­s'­te oyun­cu­lar yer de­ğiş­ti­ri­yor. An­ver­s'­te 16 bin 500 oyun­cu var­dı, 500 ci­va­rı­na in­di. Bu­nun da se­be­bi Hint­li­ler­di. Bü­tün taş­la­rı Hin­dis­ta­n'­da ke­si­yor­lar, son­ra da Bel­çi­ka­'ya ge­ti­rip sa­tı­yor­lar. Çün­kü da­ha ucuz. İs­tih­dam or­ta­ya çı­kar­ma­yın­ca Bel­çi­ka hü­kü­me­ti, "O za­man si­ze ih­ti­ya­cım yok" dedi. Pazar çöktü.

TÜRKİYE NE KADAR PAY ALIYOR?

Bu pa­zar­la­rın top­lam bo­yu­tu 100 mil­yar do­lar. Tür­ki­ye yüz­de 20 pay al­sa, bu ra­kam 20 mil­yar do­lar eder. Bu­na ulaş­mak ken­di­mi­zi an­lat­ma­mı­za ve ça­lış­ma­la­rı­mı­za bağ­lı bir şey. Kim­se­yi ür­küt­me­den ofis­le­rin Tür­ki­ye­'de ku­rul­ma­sı­nı na­sıl sağ­la­ya­bi­li­riz? Bu­na odak­lan­ma­mız la­zım.

DİLLERE DESTAN ÖTV İŞİ ÇÖZÜLDÜ

Dillere destan bir ÖTV meselesi vardı. "Ekmeğe KDV var, pırlantada neden yok" deniliyordu sürekli. Bu söylenirken kimse, yüzde 20'lik ÖTV'den bahsetmiyordu. Hem ihracatta hem iç piyasada alınan yüzde 20'lik ÖTV gözardı edildi, KDV hep gündeme getirildi. İlk üretim zincirinden itibaren devlet 25 sene yüzde 20 ÖTV aldı. Bu durum da sektörü kayıt dışına itti. Sonunda istediğimiz kanun çıktı. ÖTV sıfırlandı. Son tüketicide yüzde 18 KDV alınıyor.

TÜRKİYE AVANATJ YAKALADI

Henüz çok yeni, 3-4 aylık bir durum. Şu anda dışarıdan gelen ham maddeyi hiçbir şey ödemeden alıyoruz. Tabii ki, Elmas Borsası'na entegre olmak şart. Bu bizim için rüya gibi. İki yıl önce kurulan borsanın şu anda 300 civarında üyesi var. Bu sayı yakında çok artar. Bundan sonra bizim artık icraat yapma dönemimiz başlıyor.

HİNTLİLER'LE İSRAİLLİLER BİZİ İSTİYOR

Kümelenmek lazım. Bu, mesela Kuyumcukent'te olabilir. Yeter ki, 50-100 şirketten bizlere böyle bir istek gelsin. İsrailliler ve Hintliler ikisi birlikte, "Sizinle bir şey yapmanız lazım" diyor. Biz şu anda dünyanın en büyük pırlanta montürüne sahibiz. Ama dikkatli olmak lazım.

TURİST KAPALIÇARŞI'DA ALIŞVERİŞ YAPAMIYOR

Ka­pa­lı­çar­şı­'da 3 bin 500 dük­kan var ve 25 bin ki­şi ça­lı­şı­yor. Kal­pak­çı­lar Cad­de­si ka­dar Du­ba­i'­de bir cad­de var, Ka­pa­lı­çar­şı­'nın tü­mü ka­dar ta­kı sa­tıp çok pa­ra ka­za­nı­yor. Ora­ya dün­ya­nın her ye­rin­den be­da­va tu­rist ta­şı­nı­yor. Ko­mis­yon­suz, ha­nud­suz alış­ve­riş im­ka­nı sağ­la­nı­yor. Ka­pa­lı­çar­şı'da ise sa­at öğ­le­den son­ra 4 gi­bi Nu­ru­os­ma­ni­ye Ka­pı­sı­'na tu­rist­le­ri ge­ti­ri­yor­lar. Onlar alış­ve­riş ya­pa­ma­dan reh­ber­ler, "gi­di­yo­ru­z" di­ye bay­rak sal­lı­yor. Oysa bir tu­rist ora­ya gir­di­ğin­de bir gün bi­le yet­mez.

TÜRKİYE'DE BELKİ ELMAS VAR AMA BİLMİYORUZ

Türkiye'ye 120 ton altın giriyor. 40 tonunu biz işliyoruz. Bizim sattığımız altın önemli. Çıkardığımız altın miktarı ise 25-30 ton. Değerli taşlar var. Mesela, Zultanayt. Bu taş Bafa Gölü'nün dibinden çıkıyor. 7 ayrı renk alan ABD'de çok bilinen değerli bir taştır. Belki elmas da var ama bilmiyoruz. Çok büyük teknoloji gerektiriyor bu işler.

ZULTANAYT'I ÇIKARTIYORMUYUZ?

Çıkartıyoruz ama işlemesi başka ülkelerde yapılıyor. Çünkü Türkiye'de daha taş kesim teknikleri gelişmedi. Ama gelişecek. Mesela biz birlik olarak birkaç ay önce İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kampüsünde taş kesim atölyesi açtık AB projesiyle. Şu anda da Türkiye'de üretilen taşları kesiyoruz. (Kaynak:Bugün)

Mücevherde 20 Milyar Dolarlık Fırsat Türkiye\'yi Bekliyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Mücevherde 20 Milyar Dolarlık Fırsat Türkiye'yi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ALİ OSMAN ŞENGÜL: SENİN SATTIĞIN ÜRÜNDEN ÖTV ALINMAZ, FAKİRİN MAZOTUNDAN HEPSİ ALINIR, FIRSAT VARSA SANA VAR BANA NE SENİN 20 MİLYARLIK FIRSATINDAN 28 3 Yanıtla
  • ALİ OSMAN ŞENGÜL: OTOMOBİL LÜKS TÜKETİM DEYİP ÖTV ALACAKSIN, ZEVKTEN BOYNUNA MÜCEVHER TAKANLARDAN ZARURET DEYİP ÖTV ALMAYACAKSIN, HADİ YAAAAAAAAAAAAA 19 1 Yanıtla
  • Yurtsever demokrat : halk ekmeğe zam ÖTV veriyor acından ölüyor AKP nin işleri rıza zarrafa sor 13 2 Yanıtla
  • berfin kar tanesi: bana bir milyarlık elmas takan çıkmaz. nerde züğürt var onlar takılır. hayy böyle adaletin 5 8 Yanıtla
  • .: Yazık kıyamam zorunlu ihtiyaç olmazsa olmaz kalkmalı tabi ki vergi Paraları az Mücevher alanların.. 3 0 Yanıtla
  • Cengaver: Reza zarabba iş çıktı işte yiyin bol bol hadi bekliyor sizi mücevherler 2 0 Yanıtla
  • CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı
    12:11 CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı

    CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, bireysel kredi kartlarında bankaların takibine düşen borç tutarının son bir yılda yüzde 155 artarak 20,5 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Ateş, vatandaşların yükselen faiz oranlarına rağmen kredi kartlarına mecbur kaldığını ve bu durumun yoksullukta artış ve borç sarmalı riski yarattığını ifade etti. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan harcamalarda market ve AVM'lerdeki harcamaların yüzde 87 arttığı, nakit çekimlerin ise yüzde 103 arttığı bilgisi paylaşıldı.

  • Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor
    12:04 Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe Denizova Mahallesi'nde kurulan Güneş Enerji Santrali projesi hızla ilerliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Muğla'ya yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretilecek ve karbon emisyonu azaltılacak.

  • Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe
    12:04 Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe

    Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca'yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda.

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur
    11:55 Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.


Advertisement