Matematikte En Başarılı 10 Ülkeyi Duyunca Çok Şaşıracaksınız - Son Dakika
Güncel

Matematikte En Başarılı 10 Ülkeyi Duyunca Çok Şaşıracaksınız

Matematikte En Başarılı 10 Ülkeyi Duyunca Çok Şaşıracaksınız

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı tarafından yapılan ankete göre, Matematikte en başarılı ülkeler Doğu Asya ülkeleri oldu.

23.06.2016 09:37  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı 2012'ye (PISA) katılan 15 yaş düzeyindeki öğrencilerle anket yapıldı. Raporda 'beklenildiğinin aksine' Doğu Asya ülkelerindeki öğrencilerin Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'ya göre ezberi matematikte daha az tercih ettiği görüldü.

Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan raporda ayrıca PISA'da bu alanda yüksek performans gösteren Doğu Asya ülkelerinin ezberi, matematikte daha az tercih ettiği vurgulandı.

BATI AVRUPA'DA ORAN YÜKSEK

Japonya'da 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yüzde 12'si, Güney Kore'deki öğrencilerin ise yüzde 17'si matematikte ezbere başvuruyor. Batı Avrupa'da oran yükseliyor. İngiltere'deki öğrencilerin yüzde 37'si, ABD'dekilerin ise yüzde 29'u matematiği ezberleyerek öğrendiğini belirtiyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 13 olarak görünüyor. Raporda PISA'da matematik testinde en başarılı ülkeler arasında yer alan Japonya, Vietnam ve Güney Kore gibi Doğu Asya ülkelerinde matematikte ezbere daha az başvurulmasının dikkat çekici olduğu vurgulanıyor. PISA 2012'ye katılan 65 ülke içerisinde en düşük ezbere başvurma oranı yüzde 5 ile Vietnam'dayken, en yüksek oran yüzde 46 ile Tayland'da karşımıza çıkıyor.

EZBER BASİT PROBLEMLERDE İŞE YARAR

OECD, ülkelerin PISA sonuçlarına bakıldığında ezberlemenin matematikte tek başına etkili bir öğrenme yolu olmadığını vurguluyor. Raporda öğrencilerin ezber ile basit problemleri çözebileceği fakat zorlu, karmaşık problemlerde bu yöntemin doğru bir strateji olmadığı belirtiliyor. Karmaşık problemlerin üstesinden gelmede iyi bir hafızadan daha fazlasına; yaratıcılığa, gerçek durumları matematik problemlerine dönüştürme becerisine, düşük matematik anksiyetesine ve bu alana karşı olumlu bir tutum geliştirmeye ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.

OECD'DEN ŞAŞIRTAN RAPOR

Hafızanızı bir strateji çerçevesinde kullanın OECD'nin matematik öğrenimi önerisi ise şöyle:

"Bazı durumlarda ezber kullanışlı, hatta gerekli bile olabilir. Ezber öğrencilere kimi zaman konulara odaklanmalarında yardımcı olur. Erken çocukluk gelişiminde sayıların öğrenilmesinde birdestek unsuru olarak da kullanılabilir. Fakat çocuğun karşısına kompleks problemler çıktığında bundan daha fazlasına ihtiyaç var. 15 yaş düzeyindeki bir öğrenci matematiği çok daha meraklı ve yaratıcı yollarla öğrenmeli. Bu çözüm alternatif yollar keşfetmeyi, yeni bağlantılar kurmayı, başka bakış açıları ile yaklaşmayı kapsıyor. Sonuçta öğrenciler hafızalarını kullanabilir, fakat bunu belli strateji çerçevesinde yapmalılar."

PISA 2012'DE MATEMATİKTE EN BAŞARILI 10 ÜLKE

1- Şangay, Çin

2- Singapur

3- Hong Kong, Çin

4 -Tayvan

5- Güney Kore

6-Macau, Çin

7-Japonya

8-Liechtenstein

9-İsviçre

10- Hollanda

EN DÜŞÜK YÜZDE 5

Doğu Asya ve Batı Avrupa'daki bazı ülkelerde, 15 yaş düzeyinde matematikte ezber yaptığını söyleyen öğrencilerin oranı (Yüzde)

Tayland 46

İngiltere 37

Yeni Zelanda 35

Finlandiya 32

ABD 29

Norveç 28

Kanada 26

Singapur 22

Hollanda 22

Fransa 19

Güney Kore 17

Tavyan 16

Macao-Çin 15

Estonya 14

Türkiye 13

İsviçre 13

Japonya 12

Hong Kong-Çin 10

Vietnam 5

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Matematikte En Başarılı 10 Ülkeyi Duyunca Çok Şaşıracaksınız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • benben bilirim arkadas: Arkadaslar arkadaslar turkiye rahata alismis bir ulke ve tembelikte 1. Niye Allah budistlere yardimci oliyor diyorsunuz onlar calisiyor ve karsiligini aliyorlar biz yani herkesin cebindeki telefon gibi her parcasi bir yerden geliyor turkiye ne uretebilirki yani cok uzgunum ama bu boyle canikolarrrrrr 1 0 Yanıtla
  • HATİPMATİK: Ne kadar imam hatipli yetişirse o kadar oyu garanti ederiz matematikte neymiş yaa... 0 1 Yanıtla

Advertisement