Tüvturk İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Özcan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tüvturk İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Özcan Açıklaması

Necip Fazıl Çelik - TÜVTURK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, Türkiye'de toplam 4,7 milyon aracın muayenesiz olarak trafikte olduğunu belirterek, "Yaklaşık her 4 araçtan 1'i muayenesiz, 1 milyon motosikletten ise sadece 194 bini"...

21.08.2012 12:46

Necip Fazıl Çelik - TÜVTURK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, Türkiye'de toplam 4,7 milyon aracın muayenesiz olarak trafikte olduğunu belirterek, "Yaklaşık her 4 araçtan 1'i muayenesiz, 1 milyon motosikletten ise sadece 194 bini muayeneye geldi" dedi.

Özcan, geçtiğimiz yıl 2,1 milyon aracın ilk muayenede kalıp daha sonra kusurlarını gidererek muayeneden geçer duruma geldiğini belirterek, "Dolayısıyla bir süre için de olsa 2,1 milyon aracı trafik güvenliği açısından daha iyi hale getirdik. Söz konusu araçlar, muayene edilen araçların yaklaşık yüzde 37'si gibi bir bölümünü oluşturmaktadır"ifadesinde bulundu.

Türkiye'de halen ciddi sayıda muayenesiz araç bulunduğuna dikkati çeken Öczan, TÜVTURK tahminlerine göre 3,5 milyon aracın, muayeneye gelmesi gerekirken, bu araçların TÜVTURK istasyonlarına hiç uğramadığını kaydetti. Özcan, en az bir kere gelip sonrasında muayene tarihini geçiren araç sayısının ise 1,2 milyon olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de toplam 4,7 milyon araç muayenesiz olarak trafikte ve bu rakamın araç parkına oranı yüzde 28. Yani yaklaşık her 4 araçtan 1'i muayenesiz. Muayene oranlarının en düşük olduğu araç cinsleri traktör ve motosikletler. Biz TÜVTURK olarak motosiklet sahiplerine kolaylık sağlamak için İstanbul'un merkezi noktaları olan Maslak ve Kızıltoprak'ta iki tane motosiklet istasyonu kurduk. Maslak istasyonu hizmete girdi, Kızıltoprak ise çok yakında hizmete girecek. Böylelikle bu muayenesiz motosikletlerin azalacağını düşünüyoruz"

-Motosikletlerin muayeneden kalma oranları yüzde 22 ile yüzde 24 arasında değişiyor-

Özcan, geçtiğimiz yıl muayeneye gelen 194 bin 627 motosikletten 148 bin 829'u muayeneden geçtiğini, 45 bin 798 motosikletin ise muayeneden kaldığını söyledi. Muayeneden geçemeyen motosikletlerin 44 bin 580'inin muayeneye tekrar girdiğini ifade eden Özcan, tekrar gelen 44 bin 356 aracın muayeneden geçtiğini 224 motosikletin yine muayeneden kaldığını kaydetti.

Bu yılın ilk yarısında ise muayeneye gelen 86 bin 715 motosikletin 66 bin 877'sinin geçer not aldığını belirten Özcan, 19 bin 838'inin ise muayeneden kaldığını bildirdi. Özcan, muayeneden kalan araçların 18 bin 625'isinin muayene tekrarına geldiğini söyleyerek, bu araçlardan 18 bin 545'inin kusurlarını gidererek muayeneden geçtiğini 80 motosikletin ise yine muayeneden kaldığını belirtti. Özcan, bu istatistiklere göre, yıllar içinde motosikletlerin muayeneden kalma oranlarının yüzde 22 ile yüzde 24 arasında değiştiğini söyledi.

-Fren sistemi ve yürüyen aksam-

Özcan, motosiklet muayenelerinde en çok karşılaşılan kusurların lastiklerde, fren sisteminde, direksiyon sisteminde, yürüyen aksamda ve aydınlatma sistemindeki sorunlar ve eksiklikler olduğunu söyledi. Bu sorunlar içinde ise en fazla karşılaşılan sorunun ise fren sistemi ve yürüyen aksam olduğunu bildirdi.

-Sadece 194 bin motosiklet muayeneye geldi-

Yasalara göre motosikletlerin, ilk üç yılın sonunda ve sonrasında her iki yılda bir muayeneye gelmek zorunda olduğunu belirten Özcan, 2011 yılında trafiğe kayıtlı 2 milyon 527 bin motosikletten yaklaşık 1 milyonunun muayeneye gelmesi gerekirken, sadece 194 bin motosikletin geldiğini kaydetti. Özcan, muayene kaçaklarının oranın yüzde 80'e dayandığını ifade ederek, "Yasaların öngördüğü şekilde muayeneye gelmeyen motosiklet sahiplerinin, hem kendilerinin hem de trafikteki diğerlerinin hayatlarını tehlikeye attıklarını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Motosiklet muayenesini hiç yaptırmamanın veya gecikmesinin birçok yasal yaptırımın bulunduğunu söyleyen Özcan, "Örneğin muayeneyi geciktirenlerin normal muayene ücretinden aylık yüzde 5 fazla ödenmesi, yapılan kontrollerde muayenesiz olduğu tespit edilen motosikletlere trafik cezası veriliyor ve bu motosikletler trafikten men edilebiliyor" ifadesinde bulundu.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüvturk İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Özcan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement