Uğurluel ile "Benim Tarihim" Söyleşisi - Son Dakika
Güncel

Uğurluel ile "Benim Tarihim" Söyleşisi

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Osmanlı dönemine ilişkin bazı televizyon dizilerini eleştirerek, "O diziler, kadınlar dünyasına yapılmış en büyük hakarettir.

07.03.2016 21:11

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Osmanlı dönemine ilişkin bazı televizyon dizilerini eleştirerek, "O diziler, kadınlar dünyasına yapılmış en büyük hakarettir. O diziden bana bir tane hayırlı kadın söyleyin" dedi.

Uğurluel, Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür Merkezinde, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kocaeli İl Müdürlüğünce, "Benim Tarihim" adıyla düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.

Topkapı Sarayı ve mukaddes emanetler hakkında bilgi veren Uğurluel, Osmanlı tarihinin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Yıllar önce Türkiye'nin en ünlü yazarlarından birine Topkapı Sarayı'nı gezdirdiğini aktaran Uğurluel, "Yazarımıza kuyuyu anlattım, dedi ki 'Yahu sırf bu kuyudan bir roman yazılır', 'Romanın adı ne olur hocam?' diye sordum, 'Tozuna kurban' olur dedi" ifadesini kullandı.

Uğurluel, Osmanlı'nın bir takım dizilerde anlatıldığı gibi olmadığını dile getirerek, "Konferans bitti, yurtlarınıza gittiniz varsayalım. Koltukda kaç dakika bu oturduğunuz gibi oturacaksınız? Hiç kimse 10 dakika oturmayacak. Neden, hepimiz Anadolu insanıyız. Bağdaş kurarsın, dizini dikersin, ayağını altına alırsın falan. 2016'da biz burada şöyle 10 dakika oturamıyorsak 500 sene önce Sultan Süleyman'ı niye böyle hayal ediyoruz? Dizi 2,5 sene sürdü, dizideki Kanuni adam 4 kere bağdaş kurup oturmadı. ya aktörün bacakları müsait değildi ya da senaristin kafa yapısı müsait değildi" şeklinde konuştu.

"O diziler, kadınlara hakaret"

"O diziler, kadınlar dünyasına yapılmış en büyük hakarettir" diyen Uğurluel, şöyle konuştu:

"O diziden bana bir tane hayırlı kadın söyleyin. Sabah kalkıyor bütün kadınlar, 'Bugün kaç kişiyi öldürsek acaba?' diyor. Dün yağla, bugün balla, yarın külle... 'Bir gün o dizinin filmini yapacaklar' denildi ama şükür yapmadılar da 'Durun' dedim filmin adını ben söyleyeyim, 'Testere 8 Hürrem' olsun dedim. Testerenin bütün serisini izledim 'Testere' bile bu kadar insan öldürmedi. Hürrem Sultan resmen seri katil gibi çalıştı dizi boyunca. Şu anda oynuyor, uyduruk bir dizi daha var. Bugün güzel bir haber aldım aslı var mı bilmiyorum ama mayıs ayında yayından kalkıyormuş. İyi olmuş. Dizide normal ölüm yok, herkes zehirlenerek ölüyor. Bu yeni ikinci diziyi izlemiştim, editörüm çok ısrar etmişti. Elim durmadı sosyal medyadan mesajlar attım. 'Babaannesi dekolteyle gezenler parmak kaldırsın' yazdım. Diyorsanız 'Hocam bizim köyde bütün nineler böyle geziyor' diye ben kameraları alıp geleceğim sizin köye. Bunlar uzayda mı yaşıyor? Osmanlı'ya nereden bakıyor? Çok merak ediyorum."

"Yeryüzünde onun kadar kayıt altına alınmış hiç kimse yok"

Uğurluel, sahabelerin Hz. Muhammed'in saç telini bile sakladığını belirterek, "Yeryüzünde onun kadar kayıt altına alınmış hiç kimse yok. Şu anda kayıt sistemleri muhteşem ama onun kadar kimse izlenmemiştir. Şimdi ben bir şey anlatıyorum, not alıyorsunuz ama kimse 'Talha hoca konuşurken elini 15 kez böyle yaptı' yazmıyor. Peygamberimizin bu davranışları bile kayıt altına alınmış. Hal ve tavırları iyice kayıt altına alındı, yarın birileri ona bir yakışıksızlık atfedemesin diye. Edemediler de zaten" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uğurluel ile 'Benim Tarihim' Söyleşisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement