Ukrayna'da Yerel Seçimler 25 Ekim'de Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'da Yerel Seçimler 25 Ekim'de Yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 25 Ekim'deki yerel seçimlerin yapılmasına ilişkin kararı imzaladı.

09.09.2015 19:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 25 Ekim'deki yerel seçimlerin yapılmasına ilişkin kararı imzaladı.

Bölgesel Kalkınma Konseyi toplantısında konuşan Poroşenko, yerel seçimlerin vatandaşların can güvenliğinin temin etmenin zor olduğu doğudaki cephe hattında bulunan yerleşim alanları haricinde, hükümet güçlerinin kontrol ettiği doğudaki bölgelerde yapılması gerektiğini kaydetti.

Poroşenko, 25 Ekim'de seçimlerin yapılamayacağı bölgelerdeki yerel seçimlerin ise yöredeki durumun istikrara kavuşmasının ardından parlamento tarafından belirlenecek tarihte düzenleneceğini dile getirdi.

Yerel seçimlerin yeni seçim yasası çerçevesinde düzenleneceğini ifade eden Poroşenko, yeni yasanın seçilme prosedürünün yanı sıra il veya ilçe meclisi üyelerinin vekilliğinin iptal edilmesine ilişkin yeni düzenlemeleri de içerdiğini belirtti.

"Ukrayna anayasası halkın iradesine bağlı olarak değişecek"

Poroşenko, Ukrayna'nın düşmanlarının her ne kadar isteseler de ülkenin üniter yapısının değiştirilmesine izin vermeyeceklerini ifade ederek, "Ukrayna anayasası mutlak halkın iradesine bağlı olarak değiştirilecek. Onun tek bir kelimesi bile Moskova'da, Brüksel'de veya Washington'da değil, Kiev'de yazılacaktır" ifadesini kullandı.

Öngördükleri yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin, federe bir yapı ile herhangi bir bağlantısı olmadığını kaydeden Poroşenko, bu değişikliklerin savunma, ulusal güvenlik, dış politika, yolsuzlukla mücadele, insan hak ve özgürlükleri konularını etkilemeyeceğini vurguladı.

"Anayasadaki değişiklik Minsk mutabakatına bağlı"

Poroşenko, son bir buçuk yıldan beri ilk defa Minsk mutabakatlarına riayet edildiğini ve bunun sonucunda doğudaki çatışmaların durduğunu, Ukrayna anayasasında yapılacak değişikliklerin Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Rusya'nın üstlendiği Minsk mutabakatlarını yerine getirmemesi durumunda, Ukrayna'nın kabul etme sürecinde olduğu yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin anayasa değişikliği tasarısını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaklarını dile getiren  Poroşenko, söz konusu anayasa değişikliğinin doğu bölgelerine herhangi bir özel statü verilmesini sağlamayacağını, belki de, geçici bir süreyle bu bölgelerdeki yönetimin özel düzeninin belirleyeceğini kaydetti.

Ukrayna yönetimi 25 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerin ardından, doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin özerklik talebi karşısında, Minsk mutabakatları gereği, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik anayasa değişikliğini kabul etmeyi öngörürken, bu çerçevede yerel seçimlerin yapılması ayrıca önem taşıyor.

Ukrayna, yerel seçimlere kadar doğudaki durumun istikrara kavuşmasını ve bu çerçevede Rusya'nın ve doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçıların Minsk mutabakatlarına uymasını talep ederken, aksi halde, parlamentoda kabul edilmesi öngörülen yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik anayasa değişikliğinin yeniden gözden geçirileceğini dile getiriyor. Ülkedeki ulusal görüşlü radikal güçler de, parlamentonun kabul edeceği yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik anayasa değişikliğinin doğu bölgelerine özerklik vereceğini iddia ederek, anayasa değişikliğine tepki gösteriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'da Yerel Seçimler 25 Ekim'de Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement