Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde (NKÜ), "Uluslararası Tekirdağ Sempozyumu" düzenlendi.

26.03.2015 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde (NKÜ), "Uluslararası Tekirdağ Sempozyumu" düzenlendi.

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Tekirdağ Valiliği ve diğer kurumların paydaşlığında düzenlenen sempozyumda, Tekirdağ'ın konumu itibari ile tarih boyunca çok önemli olduğunu söyledi.

Bir taraftan İstanbul'un Balkanlara açılan kapısı, diğer taraftan Balkanların İstanbul'a varmadan son durak olması nedeniyle Tekirdağ'ın önemli bir ticaret merkezi haline geldiğini vurgulayan Şimşek, "Tekirdağ çok zengin bir arşive sahip ancak bu arşivin yeteri kadar gün yüzüne çıkartılamadı. Üniversite olarak bizlere bu konuda büyük görev düşmektedir. Bu sempozyum ile Tekirdağ'ın tarihine, kültürüne, folkloruna ve edebiyatına ışık tutmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da üniversitenin bu anlamlı ve özel etkinliğine çok önem verdiklerini ifade etti.

Üniversitelerin asli görevlerinin kuruldukları bölgeyi iyi incelemek, iyi değerlendirmek, ekonomik kaynaklarını ve kültürünü araştırarak bu sonuçları gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayan Salihoğlu, "Dolayısıyla bugünkü sempozyum büyük bir önem arz ediyor. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız başkanlığında sempozyumun ilk oturumu başlatıldı.

İlk oturumda, Doç. Dr. Cavid Kasımov, "Azerbaycan Tarihçiliğinde Osmanlı'nın Rumeli Fetihleri ve Orhangazi Oğlu Süleymanpaşa", Prof. Dr. Mehmet İpşirli, "Balkanlar'daki Osmanlı Varlığı Unutulabilir mi", Prof. Necdet Öztürk, "15. Yüzyıl Kroniklerine Göre Orhan Gazi Oğlu Süleymanpaşa", Prof. Dr. Bilgen Pamuk ise "Rumeli'de bir Osmanlı Şehzadesi Süleymanpaşa" konulu sunum yaptı.

Sempozyum kapsamında ayrıca, NKÜ Rektörlüğü fuaye salonunda, "Belgelerle Osmanlı Döneminde Tekirdağ" sergisi açıldı.

Sergide, Osmanlı arşivinden 1500'lü yıllardan 1900'lü yıllara kadar Tekirdağ'ın ekonomik ve sosyal hayatını anlatan yaklaşık 40 belge sergilendi.

Sempozyumun açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, akademisyenler, Tekirdağ'da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement