Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor" Konferansı ve Fuarı - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor" Konferansı ve Fuarı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ben istiyorum ki vatandaşımız ödemesi gerektiği kadar vergi ödesin.

14.04.2016 14:35

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ben istiyorum ki vatandaşımız ödemesi gerektiği kadar vergi ödesin. Kimseden hayır namına bir kuruş fazla vergi istemiyoruz" dedi.

Bakan Ağbal, Türkiye Perakendeciler Federasyonunca düzenlenen "Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor" Konferansı ve Fuarının ikinci gününün açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin global krize rağmen sağladığı başarıyı herkesin konuştuğunu belirterek, "Bunu konuşurken de başarı kaynağı birkaç unsurdan bahsediyoruz. Bunlardan biri de maliye politikasında sağladığımız başarıdır. Hepimiz gurur duyuyoruz. Bütçe açığı, kamu borçları artık bir sorun olmaktan çıktı. Bunların sağlıklı olması ekonomik istikrara katkı veriyor" diye konuştu.

Bütçenin sağlıklı olmasının iki yakasının bir araya gelmesi demek olduğuna işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Allah'a şükürler olsun, 2015 yılında Türkiye'nin genel devlet bütçesi denk. Geliri ile gideri birbirine denk, iki yakasını bir araya getirmişiz. Burada zaman zaman gündeme geliyor. Vergi oranı indirimi kolay ve kısa vadede çözüm üreten bir formül gibi gelse de orta ve uzun vadede vergi indirimi ve vergi oranlarındaki farklılaşmalar sektörlere zarar veriyor.

Bizim mümkün olduğunca KDV oran farklılaşmalarından uzak durmamız lazım. Geçmiş tecrübe şunu gösterdi; bir vergi oranıyla ilgili düzenleme yaparken 40 bin kere düşünmek lazım, bir parçasını düşünüp düzenleme yapıyoruz sonra bir başka tarafı bozabiliyoruz. Mali istikrarın, bütçe disiplininin devamı için gündemimizde vergi oranlarında indirim söz konusu değil.

Ama burada özellikle vergi oranı farklılaştırılmasından kaynaklı maliyetlerin aşağı çekilmesi, uygulamadan kaynaklanan zorlukların giderilmesi konusunda sektör olarak sizlerle bir araya gelir çözümler geliştiririz."

Ağbal, POS cihazı- yazar kasa uyumlulaştırılması meselesine değinerek, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadele noktasında değişik tedbirler uyguluyoruz. Bunlardan biri kaydi ekonominin büyütülmesidir. Perakende sektörünü içine alacak şekilde yeni nesil cihazlara geçiş takvimi öngörmüştük.1 Ocak 2016'da başlayacak takvimi bir yıl sonrasına öteledik. Kayıtlılığa en fazla katkı verenler organize olmuş perakende sektörü, biz kayıtlılığı artırırken bizim zaten en fazla yanımızda olan sizlersiniz, dolayısıyla POS cihazı uyumlulaştırılmasına düzenleme yapılacaksa sizinle istişare yapmadan, bir konuda ortak çözüm üretmeden hiçbir adım atmayacağız." şeklinde konuştu.

Bu uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihine uzatıldığını anımsatan Ağbal, "Bir değişim değil, dönüşüm. Maliyete minimum öneri geliştirebiliyorsak bu değişimi, dönüşümü gerçekleştireceğiz. Ortak çözüm ne zaman üretirsek o zaman adım atacağız." dedi.

"Vergi denetimini korkulan bir şey olmaktan çıkaracağız"

Ağbal, vergi denetimini korkulan bir şey olmaktan çıkaracaklarını vurgulayarak, yıllardır bu işin mutfağında bulunan bir insan olarak vergi denetiminin ne olduğunu çok iyi bildiğini kaydetti. Mükellefin hakkını koruma noktasında önemli düzenlemeler yapıldığını, kendi Bakanlığı döneminde de önemli işler yapacaklarını ifade eden Bakan Ağbal, şunları söyledi:

"Vergi denetiminin başından sonuna kadar mükellefin korkmadan, çekinmeden haklarını savunabildiği, denetim elemanından ve sürecinden emin olabildiği, iş birliğinin sağlandığı bir ortam yaratacağız.

Bu konuda yasal düzenlemeler bağlamında Vergi Usul Kanunu düzenlemelerini önemli görüyorum. Vergi denetimi konusunda mükellef haklarını güçlendirecek öneri bekliyoruz. Ne yapalım da vergi denetimini korkulan bir şey olmaktan çıkartalım. Yasalarda ne gibi değişiklikler yapalım da mükellef haklarını güvence altına alalım. Ben istiyorum ki vatandaşımız ödemesi gerektiği kadar vergi ödesin. Kimseden hayır namına bir kuruş fazla vergi istemiyoruz. Rapor yazılıyor, uzlaşı istiyorlar, gidin mahkemede haklarınızı arayın. Mükellefler 'Biz mahkemeye gidersek adalet ne zaman tecelli edecek belli değil' diyor. Vergi yargısı konusunda önemli tedbirler almamız lazım ki mükellefler gidip yazılan rapor yanlışsa hakkını mahkemede alabilsin."

"Vergi sistemini birlikte inşa edeceğiz"

"Maliye olarak aklımıza eseni yazalım, hakkınızı mahkemede arayın." Bunun da doğru olmadığını anlatan Ağbal, "Maliye olarak vergi kanunlarının gri alanları içerisinde mükellefe zorla vergi yazan bir idare olmaktan kendimizi kurtarmalıyız. 2011'de yasal düzenleme yaptık ama belli ki yeterli değil, ilave düzenleme yapmamız lazım. Mükellefin, maliyenin adaletine güven sağlayabildiği gün mükellefin vergiye uyumu, gönüllü uyumu, yatırımı ile kayıtlı ekonomi artar. Karınızın ortağıyız ama zarara düştüğünüzde de ortağız. Vergisini zamanında ödeyen mükellefimiz zor duruma düştüğünde inşallah onun elinden tutup kaldıracak maliye idaresi, vergi sistemini birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.

Sunucu Kadir Çöpdemir'in, Bakan Ağbal'ı sahneye davet ederken "Rüyalarımızı süsleyen bir Maliye Bakanlığı var" demesi üzerine Ağbal, "Beyannamelerine ben de bakacağım" dedi.

Çöpdemir ise "Çok yoğunsunuzdur, benimle vakit kaybetmeseniz" demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu. Konuşmaların ardından Bakan Ağbal, stantları ziyaret etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor' Konferansı ve Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement