Uygur Türklerinin Acı Bayramı - Son Dakika
Güncel

Uygur Türklerinin Acı Bayramı

Uygur Türklerinin Acı Bayramı

Çin'den çeşitli yollarla kaçıp Türkiye'ye sığınan Uygur Türklerini, sığınmacı olarak kaldıkları Kayseri'de Doğu Türkistanlı soydaşları evlerinde ağırlayıp, birlikte bayram yaptı.

17.07.2015 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'den çeşitli yollarla kaçıp Türkiye'ye sığınan Uygur Türklerini, sığınmacı olarak kaldıkları Kayseri'de Doğu Türkistanlı soydaşları evlerinde ağırlayıp, birlikte bayram yaptı. Uygur Türkleri soydaşlarıyla birlikte Türkistan camisinde bayram namazı da kıldı.. Çin'deki baskı nedeniyle ülkelerini terk eden ve son olarak Tayland üzerinden Kayseri'ye gönderilen bine yakın Uygur Türk'ü, anavatanlarından kilometrelerce uzakta buruk bir bayram kutladı. Ancak, Kayseri'deki Doğu Türkistanlılar, Devlet lojmanlarında misafir olarak tutulan soydaşlarını bayram sabahı Kocasinan ilçesi Ahmetyesevi Mahallesindeki Türkistan evlerinde gruplar halinde ağırlayıp, birlikte bayram yaptı. Yaşlı ve genç erkek sığınmacılar Kayseri'ye 50 yıl önce gelen Uygur Türkü soydaşlarıyla birlikte bayram namazını Türkistan camisinde kılıp, Doğu Türkistan'da kalanlar üzerindeki Çin zulmünün sona ermesi için dua ettiler.. Dünya Uygur Kongresi Genel başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, ikinci bir hicret yaşadıklarını, soydaşları Türkiye'deki ilk bayramda rahat ettirmek, onların burukluğunu bir ölçüde gidermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Tümtürk, DHA'ya şöyle konuştu:

"Türkiye'de huzur ve mutluluk içerisinde bir bayram idrak ediyoruz. 50 sene önce Doğu Türkistan'dan Komünist Çin zulmünden dolayı Türkiye'ye gelen Doğu Türkistanlı muhacirler, Kayseri'de ikamet etmekteydi. Yine, aradan 50 sene geçtikten sonra, aynı zulüm, işkence ve haksızlık sonucu Çin'in Doğu Türkistan'da uygulamış olduğu hukuk ihlallerinden dolayı oruç, namaz, ibadet yasağı gibi her türlü özgürlükleri elinden alınmış Uygur Türkleri 50 sene sonra tekrar hicret ettiler ve Türkiye'ye geldiler. Bugün bin kadar Doğu Türkistanlı kardeşimiz Kayseri'ye yerleştirildi. Devlet lojmanlarındaki bu kardeşlerimizle bu sabah bayram namazını Türkistan Camii'nde birlikte namazımızı kıldı. Bayramlaştık ve şimdi de buraya 50 sene önce gelen kardeşlerimize bayram ziyareti gerçekleştiriyoruz. Biz burada huzur ve mutluluk içerisindeyiz. Devletimize, hükümetimize, milletimize, herkese çok teşekkür ediyoruz. Allah bu devleti ve milleti aziz etsin. Ancak, biz burada huzur içinde bayram idrak ederken, maalesef Doğu Türkistan'daki kardeşlerimizin hangi zorluklar içerisinde oruç tuttuğunu ya da tutamadığını, bugün bayram namazını nasıl idrak ettiğini, bütün Müslümanlar bayram namazını idrak ederken, Çin Doğu Türkistanlıları İslam dünyasından koparmak için bayramı bir gün sonraya erteledi. "

ÇİN'E İADE EDİLEN 120 SOYDAŞIMIZIN AKİBETİNİ MERAK EDİYORUZ

Seyit Tümtürk, Çin'de Doğu Türkistanlıların bayram ziyaretine bile müsaade edilmediğini, Ramazan bayramının da keyfi bir tutumla İslam ülkelirinin aksine bir gün sonraya ertelendiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

??Bir gün sonra orada Ramazan bayramı idrak edilecek ama Doğu Türkistan'da ibadetler bile, camilerde silahların gölgesinde gerçekleştiriliyor. İnsanların toplu halde cemaati gezmeleri, bayram ziyareti gerçekleştirmeleri yasak. Çin Komünist yönetiminin Doğu Türkistanlı Müslümanlara ve orada İslama adı konmamış bir savaş ilan ettiğini söyleyebilirim. Maalesef oradaki kardeşlerimizin hayatlarından endişe duyuyoruz. Onların bayramı nasıl geçirdikleriyle ilgili ciddi kaygılarımız var. Özellikle, geçen hafta Tayland'dan Çin'e iade edilen 120 Doğu Türkistanlı kardeşimizin canından ve onların hayatından endişe duyuyoruz. Biz önümüzdeki dönemde Doğu Türkistan'da insanca, hak ve hürriyetlerimizi elde etmiş bir şekilde bayram idrak etmeyi temenni ediyoruz. Cenabı Allah bugünleri bizlere nasip etsin. ??

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uygur Türklerinin Acı Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement