Uzmanlardan Kuşadası'nda Bitki ve Çiçek İncelemesi - Son Dakika
Yerel

Uzmanlardan Kuşadası'nda Bitki ve Çiçek İncelemesi

Uzmanlardan Kuşadası\'nda Bitki ve Çiçek İncelemesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz İl Müdürlüğü'ne bağlı uzmanlar, Kuşadası'na giderek bitki ve çiçeklerle ilgili incelemede bulundu.

02.08.2014 17:59  Güncelleme: 18:11

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz İl Müdürlüğü'ne bağlı uzmanlar, Kuşadası'na gelerek ve bitki ve çiçeklerle ilgili incelemede bulundu. İlk defa Kuşadası'ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılan ve adını Samson Dağları'nın antik ismi olan Mykalea'den alan endemik Tüllüşah (Rhaponticoides mykalea) bitkisiyle, Adakule-Korumar otelleri arasındaki Doğal Botanik Park'ın korunması için, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulmuştu. Başvuruya konulan bitkileri ve alanı incelemek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denizli İl Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Fikret Büyüksoy, Şube Müdürü Mimar Pervin Hocaoğlu ve Biyolog Gözde Reçber Kuşadası'na geldi. Uzmlanlar tarafından, Nesli tehdit ve tehlike altında olan ve korunmazsa tamamen yok olacağı görülen Tüllüşahların yaşam alanı olan Yaylaköy'deki yaşam alanlarında incelemeler yapıldı. Gelen uzmanlar tarafından yetiştiği alanların koordinatları alındı.

EKODOSD'un önerisiyle Korumar Otel - Adakule Otel bölgesindeki alan, Kuşadası Belediyesi İmar, Hukuk, Sağlık ve Güzelleştirme Komisyon raporlarıyla koruma altına alınması oybirliği kabul edilmişti. Alanda Pamukkale Üniversitesi - EKODOSD işbirliğiyle yapılan envanter çalışmalarında 400'e yakın bitki ve 18 önemli orkide türü tespit edilmişti. Dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Küçük Kerkenez'in (Falco naumanni) alandaki önemli kuş türlerinden olup, alandaki kıyı mağaralarında Avrupa'nın nesli kritik derecede tehlike altında olan türlerinden biri olan Akdeniz Foku( Monachus monachus)'da tespit edilmişti. Yoğun yapılaşmaların içinde kalan son bakir alanın gerekli koruma statülerini alabilmesi için, Denizli Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü uzmanlarıyla alanda incelemeler yapıldı.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Diğer kurumlar ve üniversitedeki bilim insanlarıyla işbirliği yapılarak bitkinin korunmasına yönelik çalışmalar başlatılacak. Kuşadası'nın kalabilen güzelliklerinin korunabilmesi hem gelecek nesiller açısından, hem de ekonomisi turizme bağlı kentin geleceği açısından olumlu olacaktır. Ancak tüm bunlar Yerel Yönetimiyle, kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleri ve duyarlı insanların gayretleriyle olacaktır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uzmanlardan Kuşadası'nda Bitki ve Çiçek İncelemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement