Uzun Elma Markalaşma Yolunda - Son Dakika
Yerel

Uzun Elma Markalaşma Yolunda

Uzun Elma Markalaşma Yolunda

Kağızman'da yetiştirilen ve aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elmanın patenti alınarak, tescillenmesi hedefleniyor.

22.09.2014 11:41  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN DEMİRCİ - Kağızman ilçesinde yetiştirilen ve aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elmanın patenti alınarak, tescillenmesi hedefleniyor.

Sadece Kağızman ilçesi ile Sarıkamış'ın Kalebaşı köyünde yetiştirilen ve şekliyle dikkati çeken elmanın, tescillenerek marka şeklinde Türkiye pazarına açılması için çalışmalar devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kağızman ilçesinde yetiştirilen uzun elmanın hasadına başlandığını belirterek, bunu markalaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvurunun değerlendirmeye alındığını vurgulayan Düzgün, şunları kaydetti:

"Uzun elmanın patentinin alınması için gerekli çalışmaları yaparak, başvuruda bulunduk. Patenti alındıktan sonra Kağızman ilçemizde ve Sarıkamış'ın Kalebaşı köyünde yetişen elmaların, bölge insanın bir araya gelerek kuracağı kooperatifler aracılığıyla pazarlanmasını hedefliyoruz. Bu anlamda da pazar sıkıntısının olmayacağını düşünüyoruz. Böylece uzun elma hak ettiği değeri bulacak."

Düzgün, müdürlük olarak üreticilere pazarlama konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de uzun elmanın Kağızman'a özgü olduğunu vurgulayarak, "Bu ilçe dışında sadece Sarıkamış'a bağlı Kalebaşı köyünde yetişiyor. Burası da Kağızman'a sınır bir köy. Türkiye'de bin 300 rakımda böyle bir meyve yetişiyor" diye konuştu.

Söz konusun meyvenin bölgede "uzun elma" olarak bilindiğini anlatan Gök, "İçi yıldızlı elma olarak da bilinen meyveyi pazarlama konusunda üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor. Biz Sarıkamış Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin yanındayız. Patent alınmasından sonra pazarlama çalışmasına başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kalebaşı Köyü Muhtarı Sami Turan ise elmanın tatlı ve sulu olduğuna değinerek, "Kağızman ilçesi ile Kalebaşı köyü dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, bölgeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet" dedi.

Elma ağacının bir kavak boyu kadar uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu anlatan Turan, şekli itibarıyla "uzun elma" olarak adlandırılan ilçeye özgü değerin markalaşmasını arzu ettiklerini dile getirdi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uzun Elma Markalaşma Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement