Vali Aksoy, Unesco ve Kentsel Dönüşüm Brifing Aldı - Son Dakika
Güncel

Vali Aksoy, Unesco ve Kentsel Dönüşüm Brifing Aldı

Vali Aksoy, Unesco ve Kentsel Dönüşüm Brifing Aldı

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy Unesco dünya kültür mirası adaylığı ve Sur içindeki kentsel dönüşüm toplantısına başkanlık etti.

07.01.2015 21:57

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığından Unesco Dünya Kültür Mirası Adaylığı ile ilgili brifing aldı.

Valilik toplantısı salonunda gerçekleşen programa Vali Aksoy'un yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Sur Kaymakamı Dr. Memduh Tura, Sur Belediye Başkan Vekili Fatma Şık Barut, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Çevre Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, kamu kurum müdürleri ve yetkililer katıldı.

Vali Aksoy, 2000 yılından beri dünya mirasları geçici listesinde bulunan Diyarbakır Kalesi ve Surlarının Unesco Dünya Mirası adaylığı sürecinde yapılan çalışmalar hakkında Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya'dan bilgi aldı.

Vali Aksoy: Diyarbakır Surlarıyla İlgili Bilim Heyeti Oluşturulacak

Ağustos ayında UNESCO heyetinin Diyarbakır'ı ziyaretleri esnasında görüşülen ve Diyarbakır Surlarında devam eden işlerde bilim kurulu oluşturulması ile ilgili oluşan ortak düşünce doğrultusunda, çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı'nın koordineli çalışmalarıyla bir bilim kurulunun oluşturulması için görüş birliğine varılmıştı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı için başvuru yapılan Diyarbakır Surları (Kalesi) ve Hevsel Kültürel Peyzaj Alanı çalışmalarına da verilen önem çerçevesinde çalışmalarını yürütecek olan bilim kurulu surların restorasyonunda ve projelendirilmesinde en doğru ve yapıya en uygun çalışmaların sergilenmesi için çalışmalar yürütecek. Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Restorasyon ve Konservasyon Bölge Labaratuvarı Müdürlüğüyle koordineli bir şekilde çalışması düşünülen bilimsel kurul, alanında uzman restoratör mimarlar, restorasyon konusunda deneyimli statik çalışmalarında çalışmış inşaat mühendisleri, sanat tarihçilerinden oluşacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı'nca iletilen bilim heyeti oluşturulmasına ilişkin kanaatler sonrasında, bilimsel kurul çalışmalarına kısa zamanda başlayarak restorasyona ilişkin çalışmaları yerinde takip edecek, kurumlara ve ilgili paydaşlara rehberlik ederek raporlamalarda bulunacaktır. Bu çalışmayla Diyarbakır Surları başta olmak üzere mimari yapıların aslına uygun projelendirilmesi ve restore edilmesi sağlanmış olacaktır.

Vali Aksoy; UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı Yolunda Çok Önemli Bir Adım Atılmış Olacak
Gerçekleştirilen bu çalışma sonrası Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı yolunda çok önemli bir adım atılmış olacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Diyarbakır'da Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldığını ve başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumları ve ilgili sivil toplum örgütleriyle koordineli bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların meyvesini 2015 yılı Haziran ayında yapılacak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi Adayları değerlendirme toplantısında toplanacak. Ülkemizin en önemli kültür hazinelerini bağrında barındıran Diyarbakır'a ve onun kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca oluşturulan bilim heyeti de UNESCO sürecine çok olumlu yönde bir katkı yapacak. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik ve Bakanlık yetkililerine konu ile ilgili gösterdikleri özel hassasiyet için teşekkür ederim" dedi.

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Hızlandırılıyor

Ayrıca toplantıda ilimizde Cevatpaşa- Fatihpaşa ve Alipaşa-Lalebey mahallelerinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları değerlendirildi. Yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için TOKİ yetkilileriyle Büyükşehir Belediyesinin katılacağı bir toplantının daha sonra yapılması hususunda görüş birliğine varıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Vali Aksoy, Unesco ve Kentsel Dönüşüm Brifing Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement