Van'da "Kürtçe" Uyarı Levhası Dönemi - Son Dakika
Yerel

Van'da "Kürtçe" Uyarı Levhası Dönemi

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Kürtçe hazırlattığı ve üzerinde "cixare naye keşandin" (sigara içilmez) yazılı levhalar, toplu taşıma araçlarıyla iş yerlerine asıldı.

06.03.2015 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Kürtçe hazırlattığı ve üzerinde "cixare naye keşandin" (sigara içilmez) yazılı levhalar, toplu taşıma araçlarıyla iş yerlerine asıldı.

Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması için yapılan yasal düzenlemeler, hayatın her alanında uygulanmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı'nca sigara yasağının genişletilmesiyle Van Halk Sağlığı Müdürlüğü de Türkçe, İngilizce ve Kürtçe hazırlattığı "cixare naye keşandin" yazılı sigara yasağı uyarı levhalarını toplu taşıma araçlarına ve iş yerlerine astırdı. Kürtçe uyarı levhaları, vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı.

İlk afişi müdürlük binasına asan Halk Sağlığı Müdür Vekili İzzet Çeleğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sigara yasağına dikkati çekmek için bir ilke imza attıklarını ve Kürtçe uyarı levhaları hazırladıklarını söyledi.

Tütün ürünlerinin kullanım yasaklarına yönelik Türkiye'de çalışmalar yapıldığını ve müdürlük olarak tütün kullanımının engellenmesi amacıyla "sigara içilmez" afiş ve levhaları hazırladıklarını ifade eden Çeleğen, şöyle konuştu:

"Bölgemizde Kürtçe dilinin yaygın olması münasebetiyle uyarı afiş ve levhalarımızı Kürtçe bastırdık. Müdürlük olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, afişlerimizde Kürtçeye de yer verdik. İngilizce ve Türkçe uyarı levhaları zaten bulunuyordu. Halkın Kürtçeyi daha yoğunlukta kullanmasından dolayı bu levhaların daha dikkat çekici olabileceğini düşündük. Halkın bize geri dönüşleri çok güzel ve olumlu oldu. Afişlerin Kürtçe basılması ve kamu kurumlarına, iş yerlerine, toplu taşıma araçlarına asılması olumlu karşılandı. Anlayacağı dil de uyarıları okumak insanların çok hoşuna gidiyor."

Bundan sonraki çalışmalarında da Kürtçeyi daha yoğun kullanmayı düşündüklerini ifade eden Çeleğen, Türkiye'de ilk defa resmi bir kurumun Kürtçe olarak uyarı afiş ve levha bastırdığını vurguladı.

Çeleğen, "İletişim kopuklu olmaması için bundan sonra ki çalışmalarımızda da Kürtçeyi ön planda tutacağız. Hazırlanacak afiş ve broşür gibi halkı bilgilendirecek materyallerde Kürtçe dilini kullanacağız" dedi.

İş yeri sahipleri ile vatandaşlar da ana dillerinde afişin hazırlanmasının kendilerini mutlu ettiğini, özelikle bir resmi kurumun böyle bir afiş hazırlamasının kendilerini ayrıcalıklı hissettirdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Van'da 'Kürtçe' Uyarı Levhası Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement