Van Depreminin 3. Yılı - Son Dakika
Yerel

Van Depreminin 3. Yılı

Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremin 3. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi Vali Doğan: "Acil yardım ve kurtarma hizmetleri anlamında bugüne kadar dünyanın gördüğü en etkili kurtarma operasyonları Van'da gerçekleştirildi"

09.11.2014 16:34

Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremin 3. yılı dolayısıyla programda, depremde hayatını kaybedenler anıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Edremit Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinin deprem konulu şiirlerini okuduğu program, sinevizyon gösterimi ve Abdurrahman Gazi Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Yasemin Yaldız ile öğrencilerinin seslendirdiği "Deprem Şehitlerinin Anısına Ağıt" dinletisiyle son buldu.

Program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Aydın Nezih Doğan, Van depreminin üzerinden 3 yıl geçtiğini anımsatarak, Van'da bugüne kadar yaşanan depremler arasındaki en farklı müdahale ve iyileştirme sürecinin yaşandığını söyledi.

Depremden kısa süre sonra Türkiye'nin bütün imkan ve kabiliyetlerinin kentte hazır bulundurulduğunu kaydeden Doğan, "Acil yardım ve kurtarma hizmetleri anlamında bugüne kadar dünyanın gördüğü en etkili kurtarma operasyonları Van'da gerçekleştirildi. O gün burada başta başbakanımız, hükümet üyeleri, kamu görevlileri ve valimiz etkin biçimde rol almışlardı. Tabii o güne kadar yapılmamış yöntemlerle depreme müdahale edildi. En önemli ayrıcalık, konteyner kentlerin kurulmasıydı" diye konuştu.

Deprem sonrası Van ve Erciş ilçesine 30 bin konteyner kurulduğunu ve 175 bin depremzedenin buralarda misafir edildiğini hatırlatan Vali Doğan, konteynerlerde kalan insanların tüm hizmetlerden faydalanmalarının sağlandığını ifade etti.

Soğuk ve sert geçen kış dönemine rağmen kısa sürede hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve 185 bin binanın kontrol edildiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu:

"Nihayetinde hak sahipleri belirlendi ve 17 bin 489 afet konutu yapılarak hak sahiplerine dağıtıldı. Ayrıca 9 bin 500 kişiye Evini Yapana Yardım (EYY) metoduyla yardımda bulunuldu. Bu evlerden şu ana kadar 7 bin 200'ü tamamlandı. Diğerlerine de vatandaşların başlaması bekleniyor. Devlet her alanda kendisini gösterdi ve yıkılan her bir derslik karşılığı üç derslik yapıldı. Türkiye'nin en modern ve depreme dayanıklı hastaneleri Van'da inşa edildi, ediliyor. Bu depremden sonra Van, ilçeleriyle beraber adeta yeniden inşa edildi."

-VGC'den mevlit programı

Bu arada, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) tarafından da 9 Kasım günü yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında kalarak hayatını kaybeden DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir için Boyalar Camisi'de mevlit programı düzenlendi.

Yılmaz ve Emir başta olmak üzere depremde hayatını kaybedenler için duaların edildiği mevlitte, vatandaşlara gül suyu ve şeker dağıtıldı. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Van Depreminin 3. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement