Wimbledon'da Türk Rüzgarı Esti - Son Dakika
Güncel

Wimbledon'da Türk Rüzgarı Esti

Wimbledon\'da Türk Rüzgarı Esti

Aynur TATTERSALL,WIMBLEDON-DHA Wimbledon'ın Türk hakemleri " Hayalimizi gerçekleştirdik.

11.07.2015 12:55

Aynur TATTERSALL,WIMBLEDON-DHA

Wimbledon'ın Türk hakemleri " Hayalimizi gerçekleştirdik. Türkiye'yi temsil etmek gurur vericiydi" dedi.

Dünyanın en prestijli tenis turnuvası Wimbledon'da bu yıl Türk hakemleri turnuvaya imzalarını attı. Türkiye tarihinde ilk kez 5 hakem ana tabloda görev yaparak Türkiye'yi ve Türk tenisini en iyi şekilde temsil ettiler.

SİVRİ, "WİMBLEDON HAKEMLİĞİ BİRBAŞKA. HEM MADDİ HEM MANEVİ TATMİN YAŞIYORUZ"

Wimbledon'da Doğan Haber Ajansı'ndan Aynur Tattersall'un sorularını yanıtlayan hakemler, Türk tenisinin son yıllarda çok ilerlediğini ifade ederek, Türk sporcularla birlikte Türk hakemlerin de uluslararası turnuvalarda daha fazla görev almaya başladığını söylediler.

Wimbledon'da hakemlik yapmanın kriyerlerinde dönüm noktası olduğunu belirten Turnuva'nın en kıdemli Türk hakemi Soner Sivri, "Wimbledon sayesinde vizyonumuz gelişti. 2006 yılına kadar hakemlerimiz yurtdışına çıkmıyordu. Merkez Hakem Kurulu'nun hakem değişim programlarıyla birlikte artık birçok hakemimiz yurtdışına çıkabiliyor. Özellikle burada Wimbledon'da hakemlik yapmak büyük prestij. Dünyanın en büyük organizayonunda yer alıyorsunuz. Buraya devamlı gelerek kıdemimizi artırmamız lazım. Dünyanın en önemli oyuncularının maçlarında yer alıyoruz, inanılmaz heyecan ve gurur verici. Hem maddi hem de manevi tatmini çok yüksek" şeklinde konuştu.

"KULE HAKEMLİĞİ ÇOK ZOR"

Wimbledon'da hakemlik yapmak için uzun bir sürece ihtiyaç olduğunu söyleyen Sivri; " Hep başarılı olmanız lazım. Wimbledon'da hakem olmak kolay değil. Diğer turnuvalarda da görev yapmanız gerekiyor. 110 uluslararası turnuva var. 100 hakemimiz var ve bu yıl 50 hakem görev aldı uluslararası turnuvalarda" dedi.

Sivri ayrıca, şuanda tüm hakemlerin çizgi hakemi olarak görev yaptığını söyleyerek, uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) ölçütlerine göre çizgi hakemliğinden L4'ten L1'e kadar kategorileri tırmandıktan sonra ancak kule hakemliğine geçilebildiğini. Henüz bu kategorileri atlayabilmiş bir Türk hakem olmadığını ifade etti.

"HAKEMLERİ İZLEYEN HAKEMLER VAR"

Bayan hakemler arasında en kıdemli hakem olan Dilek Akdilek ise hakemliğe başladığı günden beri en büyük hayalinin Wimbledon'a gelmek olduğunu söyleyerek; " Birçok ülkede hakemlik yaptım ancak burda olmak başka bir duygu. Korta çıkarken tüm hakemler aynı stilde giyiniyoruz . Etek boylarımız, kemer toklarımızın sol tarafta olması, yakalarımızın ceket üzerine çıkarılması gibi birçok kural var. Herkes kurallara uyuyor ve burada çalışan çok güzel bir sistem var. Turnuva başlamadan önce tüm kortlar gezdirildi, kurallar anlatıldı. Bir kokteyl verildi ve tüm hakemler birbirleriyle tanıştırıldı. " dedi.

Wimbledon'ın büyük bir tecrübe olduğunu söyleyen 10 yıllık hakem Semra Başaran Akyüz ise organizasyonun çok güzel olduğunu belirterek, "Burada herşey kurallarına göre işliyor. Kortta hata yapmamamız için bizleri de izleyen hakemler var. Yani hakemleri de hakemler izliyor. Burada olmak hayalimdi. En büyük hayalimi gerçekleştirdim. " dedi.

İstanbul'da Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde uzman olan Esin Kıratlı da bu yıl ilk kez Wimbledon ana tabloda çizgi hakemliği yaptı. 10 günü boyunca maçlara çıkan Kıratlı, "Burada hakemlik yapmak o kadar kolay değil, elemelerdeki her maçta kule hakemi hakkınızda bir değerlendirme yapıyor. Aldığınız puanlara göre değerlendiriliyorsunuz. Burada olmak ve Wimbledon'da karşılaşmalarda hakem olmak harika bir duygu. Zaman zaman gün içinde 5 karşılamaya girdiğim oluyor. Ruyamı gerçekleştirdim. Çim kort olması nedeniyle buranın ayrı bir özelliği var. Top çizgiye vurup tebeşir tozunun uçuşunu gözlemlemek, buradaki atmosferi yaşamak inanılmaz bir duygu" dedi.

Muhendis olmasına rağmen 2007 yılından beri hakemlik yapan Erkan Tahran da Wimbledon'ın herkesin hedeflediği en yüksek nokta olduğunu ifade ederek, " Türk tenisi çok ilerliyor ve biz hakemler olarak böyle turnuvalarda yer aldıkça Türkiye'nin varlığını daha da hissettiriyoruz. Burada hakemlik yaptıktan sonra diğer turnuvaların da kapası açılıyor. Burası bir anahtar ve böyle bir organizasyonda yer aldığımız için çok mutluyum" diye konuştu.

İLK TÜRK HAKEM ENES TALAY

Wimbledon tarihinde Türkiye'nin gururu olan ilk Türk hakem ise 1958 yılında görev yapan Enes Talay'dı. 56 hakem içinden seçilererek Wimbledon'a gelen Talay, Hindistanlı Kumar ve Avusturya'lı Salke'nin maçında hakemlik yapmıştı. Turnuva boyunca tek bir hata yapmadığı için büyük takdir toplayan Talay, Türk tenisinde Wimbledon'da görev yapan ilk Türk hakem olarak tarihe geçmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Wimbledon'da Türk Rüzgarı Esti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement